Κατολισθητικά φαινόμενα στον Ν. Αχαΐας. Διερεύνηση των αιτιών τους και σύνθεση χαρτών επιδεκτικότητας για την λεκάνη απορροής του ποταμού Κράθη - Strutynska, Zoryana (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στα κατολισθητικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τo ανατολικό τμήμα του Νομού Αχαϊας. Συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία των κατολισθήσεων από βιβλιογραφικές πηγές και ψηφιακά μέσα. Στην συνέχεια επιλέχθηκαν παράγοντες οι οποίοι θεωρείται ότι επηρεάζουν και προκαλούν την κατολισθητική δραστηριότητα είτε σαν πραγματική αιτία είτε σαν εναυσματικός παράγοντας. Η λεκάνη απορροής του Κράθη ποταμού επιλέχθηκε ως στενότερη περιοχή μελέτης για την κατασκευή του Χάρτη Κατολισθητικής Επιδεκτικότητας. Η μεθοδολογία που επιλέχτηκε για την κατασκευή του Χάρτη Κατολισθητικής Επιδεκτικότητας είναι η ημιποσοτική μέθοδος Αναλυτικής Ιεραρχικής Διαδικασίας, AHP. Υπολογίστηκε ότι ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής μελέτης βρίσκεται σε ζώνη πολύ υψηλής (9,10%) και υψηλής (21,15%) κατολισθητικής επιδεκτικότητας. Βάσει των καμπύλων ROC, αξιολογήθηκε η ακρίβεια του μοντέλου πρόβλεψης με ποσοστό επιτυχίας 72%, αποδεικνύοντας την επιτυχία του μοντέλου. Ενώ υπολογίστηκε και η σχετική συχνότητα του κάθε παράγοντα που λήφθηκε υπόψην στην κατασκευή του χάρτη κατολισθητικής επιδεκτικότητας. O χάρτης της κατολισθητικής επιδεκτικότητας είναι μια αρχική εκτίμηση για το πόσο κινδυνεύει από την εμφάνιση του φαινομένου των κατολισθήσεων η περιοχή μελέτης. Με βάση τον χάρτη μπορεί να εξεταστεί κατά πόσο ασφαλή είναι οι οικισμοί που ανήκουν στην περιοχή, καθώς και να γίνει σχεδιασμός για την μελλοντική επέκταση των οικισμών και πιθανή μεταφορά των ήδη υπάρχοντων. Έτσι είναι δυνατόν όχι μόνο να περιοριστούν και να παοφευχθούν οικονομικές καταστροφές αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών.