Σύγκριση συστημάτων τριπαραγωγής με άλλες τεχνολογίες σε νεόδμητο ξενοδοχείο - Πλουσής, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση τεσσάρων διαφορετικών συστημάτων κάλυψης των ενεργειακών απαιτήσεων νεόδμητου ξενοδοχείου και έπειτα οικονομοτεχνικής τους σύγκρισης με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα περεταίρω διείσδυσης των μονάδων συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) στα κτίρια του τριτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Η διάρθρωση της παρούσας εργασίας είναι κατ’ αντιστοιχία της συμπλήρωσης των ζητούμενων μεγεθών του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ μιας και η σύγκριση γίνεται μέσω αυτού. Έτσι, η πρώτη αφορά το ‘υπάρχον κτίριο’ το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να είναι κατηγορίας Β μιας και πρόκειται για νεόδμητη κατασκευή και τρία ακόμα σενάρια. Το ‘υπάρχον κτίριο’ λοιπόν περιλαμβάνει αντλίες θερμότητες και ψύκτες αέρος-νερού όμοιας απόδοσης με το κτίριο αναφοράς, λαμπτήρες μέσης φωτιστικής απόδοσης και τυπικές διατάξεις αυτοματισμού. Στη συνέχεια το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει αντλίες θερμότητας νερού-νερού και υδρόψυκτους ψύκτες με ανάκτηση θερμότητας για παραγωγή ΖΝΧ υψηλής ενεργειακής απόδοσης, λαμπτήρες επίσης υψηλής φωτιστικής απόδοσης και ανώτερες διατάξεις αυτοματισμού. Το δεύτερο περιλαμβάνει τις ίδιες διατάξεις του πρώτου σεναρίου σε ό,τι αφορά τη θέρμανση και ψύξη των χώρων αλλά μονάδα ΣΗΘ για την παραγωγή ΖΝΧ έναντι αντλίας θερμότητας νερού-νερού, χωρίς ανάκτησης θερμότητας από το ψύκτη της προηγούμενης περίπτωσης. Τέλος στο τρίτο σενάριο γίνεται καθολική χρήση συστημάτων συμπαραγωγής για τη θέρμανση/ψύξη των χώρων αλλά και του ΖΝΧ με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία καλύπτει όλο ή το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών του κτιρίου αποδίδοντας στο δίκτυο το τυχόν πλεόνασμά του με εγγυημένη τιμή (Feed-in-Tariff) αρκετά υψηλότερη από αυτήν που αγοράζει. Ο στόχος και των τριών σεναρίων είναι διττός. Θα πρέπει το ‘υπάρχον κτίριο’ που είναι αντίστοιχο του ‘κτιρίου αναφοράς’ να ανέβει κατηγορία κατά μία βαθμίδα, δηλαδή από κατηγορία Β να γίνει κατηγορία Α και η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί να είναι τέτοια ώστε η επένδυση να αποσβένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα καθιστώντας την εκάστοτε λύση οικονομικά βιώσιμη. Βέβαια όλα τα παραπάνω απαιτούν την εισαγωγή πραγματικών δεδομένων στο λογισμικό ώστε οι υπολογιζόμενες ενεργειακές απαιτήσεις να είναι ρεαλιστικές και άρα οι ενεργειακές καταναλώσεις που υπολογίζει το λογισμικό να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι πάνω σε αυτές στηρίζονται οι μετέπειτα διαστασιολογήσεις του εξοπλισμού των διαφόρων σεναρίων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η εργασία αυτή αναλώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της στη σωστή κατά το δυνατόν προδιαγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων, μελετώντας αρχικά το κέλυφος του κτιρίου και έπειτα τα ηλεκτρομηχανολογικά του συστήματα και τα οποία θα προσδώσουν την ‘θερμική άνεση’ στο χρήστη, που είναι πάρα πολύ σημαντική για ένα τόσο ευαίσθητο και ανταγωνιστικό προϊόν που είναι ο τουρισμός.