Αποκεντρωμένη διαχείριση ηλεκτρικών οχημάτων για την αποδοτική ενσωμάτωση τους σε δίκτυα διανομής μέσης τάσης με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ. - Πανουργιάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αυξητική τάση προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η τάση αυτή που προκαλεί την όλο και αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας συντονισμένης προσπάθειας για στροφή στην πράσινη ενέργεια. Στόχος αυτής της στροφής προς τα ΑΠΕ είναι η εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα βοηθώντας παράλληλα στην μείωση των κακών περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ελλοχεύει κινδύνους για τις υποδομές όπου οι τεχνικές προδιαγραφές τους δεν είχαν φτιαχτεί για να υποστηρίξουν την μετάβαση από μονόδρομη ροη σε αμφίδρομη. Μετά τον τομέα της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο τομέας των μεταφορών παίζει τον δεύτερο σημαντικό παράγοντα όσων αφορά τις άσχημες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η απάντηση στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες των συμβατικών οχημάτων είναι τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) τα οποία παράγουν μηδενικούς ρύπους. Παρ’ όλα αυτά, μια μαζική διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) μπορεί να προκαλέσει ίδιους κινδύνους στις υποδομές του δικτύου διανομής όπως και στην περίπτωση των ΑΠΕ. Η λύση στο πρόβλημα των υποδομών που τείνουν να αντιμετωπίσουν οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής προϋποθέτει την σπατάλη υπέρογκων ποσών για την ενίσχυση των δικτύων. Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να μηδενιστεί με την οργανωμένη διαχείριση EVs & ΑΠΕ με χρήση αλγόριθμων βέλτιστης συνέργειας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από την διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του μέγιστου ορίου διείσδυσης των ΑΠΕ σε δίκτυα διανομής. Στο 2ο Κεφάλαιο εξετάζεται η επίδραση της διείσδυσης των Ηλεκτρικών Οχημάτων σε πραγματικά δίκτυα διανομής. Στο 3ο Κεφάλαιο εξετάζεται η επίδραση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε πραγματικά δίκτυα διανομής. Στο 4ο Κεφάλαιο αναπτύσσονται δυο αλγόριθμοι για βέλτιστη συνέργεια των ΑΠΕ & των EVs με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης διείσδυσης τους ικανοποιώντας παράλληλα τις τεχνικές απαιτήσεις του δικτύου. Στο 5ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων. Τέλος, στο 6ο κεφάλαιο αναφέρονται συμπεράσματα από την ανάλυση.