Συμβολή των Σταθμών ΑΠΕ στην επάρκεια ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος με σημνατική διείσδυση ΑΠΕ. - Σαμαρά, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την κατάστρωση μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό της ικανότητας συνεισφοράς σε ισχύ των Σταθμών Παραγωγής ΑΠΕ στην επάρκεια ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος (Capacity Credit). Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε σχετικό μοντέλο σε κώδικα Matlab το οποίο δύναται να υπολογίσει το μέγεθος Capacity Credit για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, για οποιοδήποτε ηλεκτρικό σύστημα λαμβάνοντας τα κατάλληλα δεδομένα εισόδου. Στην παρούσα εργασία η εφαρμογή της μεθοδολογίας γίνεται για το αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα της εργασίας και αναλύεται η σκοπιμότητα διερεύνησης του συγκεκριμένου θέματος σήμερα. Στο Κεφάλαιο 2, δίνεται η ερμηνεία και η αξία του όρου αξιοπιστία στην ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων καθώς και οι καθιερωμένες μέθοδοι εκτίμησής επάρκειας ισχύος στην ανάλυση των Σ.Η.Ε. Στο Κεφάλαιο 3, ορίζεται η έννοια της ικανότητας συνεισφοράς σε ισχύ των Σταθμών Παραγωγής ΑΠΕ στην επάρκεια ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος (Capacity Credit).και γίνεται διερεύνηση και ανασκόπηση των μεθοδολογιών προσδιορισμού του μεγέθους στη βιβλιογραφία. Στο τέλος του Κεφαλαίου παρουσιάζεται η προτεινόμενη το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) μέθοδος υπολογισμού. Στο Κεφάλαιο 4, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και αγορών των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Το δυναμικό ΑΠΕ στα ΜΔΝ και η υφιστάμενη κατάσταση εγκατεστημένης ισχύος των επικρατέστερων τεχνολογιών παρουσιάζεται με απολογιστικά στοιχεία και γραφήματα και μέσω αυτών υποδεικνύεται το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης ως κατάλληλο για την εφαρμογή της μεθοδολογίας προσδιορισμού του Capacity Credit των Αιολικών και των Φ/Β Σταθμών. Οι βασικές αρχές και εξισώσεις που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση του αλγορίθμου προσδιορισμού του Capacity Credit, περιγράφονται στο πρώτο μέρος του Κεφαλαίου 5. Ενώ στο δεύτερο, παρατίθενται αναλυτικά τα δεδομένα εισόδου του αλγορίθμου καθώς και χρήσιμα απολογιστικά στοιχεία για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης. Στο Κεφάλαιο 6, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του σύνολο των προσομοιώσεων για το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, την τετραετία 2013-2016. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της βασικής (αύξηση φορτίου) και της εναλλακτικής μεθοδολογίας (ένταξη μονάδας αναφοράς) προσδιορισμού του Capacity Credit των Αιολικών και Φ/Β Σταθμών καθώς και η σύγκριση των μεγεθών με τη προσεγγιστική μέθοδο του Συντελεστή Χρησιμοποίησης. Στην συνέχεια αναλύονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη βασική μεθοδολογία προσδιορισμού του Capacity Credit και τα αποτελέσματα μιας σύντομης ανάλυσης ευαισθησίας ως προς τη παράμετρο εισόδου του προγράμματος συντήρησης των συμβατικών μονάδων. Στο τελευταίο Κεφάλαιο δίνονται εν συντομία τα πιο ουσιώδη αριθμητικά και λογικά συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας. Επίσης προτείνεται η επέκταση της μεθόδου και η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων της καθώς και η εφαρμογή της στη μελέτη επάρκειας του Διαχειριστή του συστήματος