Ανάλυση και διαχείριση κινδύνου σε σήραγγες που κατασκευάζονται με TBM κατά την κατασκευή έργου Μετρό στη πόλη LUCKNOW της Ινδίας - Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Στην ιστορία της σηραγγολογίας, η εμφάνιση των σύγχρονων TBM’s ξεχωρίζει ως ορόσημο που έδωσε θεαματικά πλεονεκτήματα και επιτεύγματα, καθώς και σύνθετες προκλήσεις για τους μελετητές και τους κατασκευαστές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντικές αδυναμίες στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης των συνθηκών της βραχόμαζας και του σχεδιασμού και της αποτελεσματικότητας των. Ετσι τα TBM’s, μπορούν να αποτελέσουν την πηγή τεράστιας ικανοποίησης εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ασφαλείας και των υψηλότερων επιδόσεων προχώρησης που μπορούν να πετύχουν, αλλά και πιθανής βαθιάς απογοήτευσης όταν συναντώνται εδαφικές συνθήκες εκτός πλαισίου λειτουργίας τους με αποτέλεσμα σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το έργο.