Τεχνοοικονομική Μελέτη Ανάκτησης Ενέργειας από Ρευστοποιημένη Κλίνη για την Κάλυψη Αναγκών Στρατιωτικού Εργοστασίου - Δήμου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η τεχνοοικονομική μελέτη της εκμετάλλευσης των καυσαερίων που παράγονται κατά την καύση scrap υλικού, στη ρευστοποιημένη κλίνη ενός στρατιωτικού εργοστασίου. Το scrap υλικό προέρχεται από τμήματα ερπυστριών αρμάτων του Ελληνικού Στρατού και αποτελείται από μεταλλικά μέρη και βουλκανισμένο ελαστικό. Για τη λειτουργία της ρευστοποιημένης κλίνης χρησιμοποιείται φυσικό αέριο. Τα καυσαέρια που παράγονται κατά την καύση του scrap υλικού, περνούν από δυο στάδια μετάκαυσης και καταλήγουν σε θερμοκρασία 850οC. Στην υπάρχουσα εγκατάσταση το ρεύμα καυσαερίων ψύχεται με ψεκασμό νερού και αφού δεχτεί επιπλέον επεξεργασία, εξέρχεται καθαρό στην ατμόσφαιρα. Για την εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων μελετήθηκε εγκατάσταση συστήματος που αποτελείται από κατάλληλο εναλλάκτη εντός της καμινάδας καυσαερίων, ενδιάμεσο κύκλωμα με χρήση νερού και σύστημα Οργανικού Κύκλου Rankine (Organic Rankine Cycle ORC) με αναγεννητή και οργανικό μέσο R245fa. Επιπλέον με κάθε παρέμβαση που υπεισέρχεται στο σύστημα, διασφαλίζεται η καθαρότητα των καυσαερίων κατά την εξαγωγή τους στο περιβάλλον. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στον υποσταθμό μέσης τάσης του συνεργείου ερπυστριών του εργοστασίου για ιδιοκαταναλώσεις. Τέλος εξετάστηκε η σκοπιμότητα, η δυνατότητα και το οικονομικό όφελος της εφαρμογής της υπόψη μελέτης στο στρατιωτικό εργοστάσιο. Σε αυτήν τη περίπτωση τη δαπάνη της εγκατάστασης θα αναλάβει η υπηρεσία εξολοκλήρου ή με χρηματοδότησης από κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Η μοντελοποίηση και οι υπολογισμοί έγιναν με τη χρήση του θερμοδυναμικού προγράμματος CoolProp 6.1.0.0, το οποίο συνδέθηκε με το υπολογιστικό πρόγραμμα Matlab.