Διερεύνηση δυνατότητας ανάπτυξης νέων αεροπορικών συνδέσεων με εργαλεία GIS και ιχνηλάτες του Ιστοχώρου - Αργυρός, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης νέων αεροπορικών συνδέσεων με χρήση G.I.S (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) και ιχνηλατών του ιστοχώρου. Αξιοποιώντας διαθέσιμες πληροφορίες από το διαδίκτυο δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με στοιχεία/πληροφορίες για αεροδρόμια, αεροσκάφη και αεροπορικές εταιρίες. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ακολουθεί τα εξής βήματα: (α) επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους και ενός αεροδρομίου αφετηρίας (β) εντοπισμός των αεροδρόμιων, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων συνδέσεων. Τα αεροδρόμια αυτά εντοπίστηκαν με βάση την εμβέλεια του αεροσκάφους, με την χρήση του εργαλείου «buffer», του GIS. (γ) έλεγχος της δυνατότητας προσγείωσης/απογείωσης για το επιλεγμένο αεροσκάφος. (δ) εκτίμηση χωρητικότητας με βάση την διάταξη των διαδρόμων και (ε) εκτίμηση της ζήτησης για το επιλεγμένο αεροδρόμιο με στοιχεία/πληροφορίες διαθέσιμων στο διαδίκτυο μελετών. (στ) συλλογή στοιχείων για τις υπάρχουσες αεροπορικές συνδέσεις όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. (ζ) συλλογή στοιχείων σχετικά με το κόστος και την διάρκεια του ταξιδιού αυτών των συνδέσεων έγινε μέσω εργαλείων ιχνηλάτησης του ιστοχώρου (η) συγκριτική αξιολόγηση (πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα) μεταξύ των αεροπορικών που μπορούν να προσφέρουν την συγκεκριμένη αεροπορική σύνδεση. Η εφαρμογή της ανωτέρω μεθοδολογίας έγινε για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την αεροπορική εταιρεία «Aegean Airlines». Το θέμα που διερευνήθηκε ήταν η λειτουργία του αεροδρομίου ως κόμβου μεταξύ αεροδρομίων της Βόρειας Ευρώπης και χωρών της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Ασίας. Μετά την σχετική ανάλυση προτάθηκε μία νέα σύνδεση μεταξύ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του αεροδρομίου «Ashgabat», στο Τουρκμενιστάν.