Μελέτη ανιχνευτών MicroMegas με αντιστατική επικάλυψη - Παπαδόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την μελέτη ανιχνευτών MicrMegas με αντιστατική επικάλυψη και συγκεκριμένα ανιχνευτές με resistive strips και resistive pads. Ο ανιχνευτής MicroMegas είναι ανιχνευτής σωματιδίων και ανήκει στην κατηγορία των ανιχνευτών αερίου. Το ενδιαφέρον γύρω από αυτόν τον τύπο ανιχνευτών πηγάζει από την απόφαση να χρησιμοποιηθεί στην αναβάθμιση του πειράματος ATLAS του επιταχυντή LHC στο CERN, αλλά και στην πληθώρα των εφαρμογών σε άλλους επιστημονικούς τομείς. Το περιεχόμενο της εργασίας αποτελείται από μια αναφορά στο καθιερωμένο πρότυπο και τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων, μια αναφορά στους ανιχνευτές σωματιδίων με μια πιο λεπτομερή περιγραφή των ανιχνευτών αερίου και στη συνέχεια η μελέτη των δυο ανιχνευτών MicroMegas που διεξήχθη. Τα πειράματα έγιναν στο Εργαστήριο Λήψης, Επεξεργασίας και Ανάλυσης δεδομένων (Ε.Λ.Ε.Α.) στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων ROOT. Επιπλέον για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς το πρόγραμμα Garfield++ για προσομοιώσεις αερίων και αλληλεπιδράσεων.