Η χρήση της ζώνης NB-PLC για επικοινωνίες ευφυούς δικτύου μέσω γραμμών μεταφοράς χαμηλής τάσης - Κυλιντηρέα, Νίκη-Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την μετάδοση πληροφορίας χαμηλού ρυθμού μετάδοσης μέσω του δικτύου πρόσβασης ΧΤ. Η ζώνη συχνοτήτων που μελετάται είναι η ζώνη NB-PLC (Narrowband Power Line Communications), αποδίδει μικρούς ρυθμούς μετάδοσης και προσφέρεται για επικοινωνίες στο ευφυές ηλεκτρικό δίκτυο. Με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής στο δίκτυο ΧΤ μπορεί να υλοποιηθεί η εξελιγμένη υποδομή μέτρησης (Advanced Metering Infrastructure) καθώς και να παρακολουθούνται και να ελέγχονται διάφορα μεγέθη ενδιαφέροντος του δικτύου σε πραγματικό χρόνο.