Ελαστικός λυγισμός οθρογώνιων ελασμάτων υπό σύνθετη καταπόνηση με έμφαση στη μεταβίβαση από τη προ- στη μετά- λυγιστή περιοχή - Ρέππας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2017)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η συμπεριφορά πακτωμένων ελασμάτων υπό μονοαξονική θλίψη παρουσία πλευρικής πίεσης, πριν και μετά το λυγισμό στην ελαστική περιοχή. Το φαινόμενο αυτό συναντάται συχνά στις ναυπηγικές κατασκευές και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο μιας έρευνας, καθώς η μη σωστή προσέγγιση και πρόβλεψη του δύναται να οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα της κατασκευής. Αυτό οφείλεται στην απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς της κατασκευής όταν το εξωτερικό αξονικό φορτίο γίνει ίσο με το κρίσιμο φορτίο λυγισμού. Σκοπός της διπλωματικής είναι η μελέτη της επίδρασης της επιβολής υδροστατικής πίεσης στο κρίσιμο φορτίο λυγισμού ελασμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς μονοαξονικής θλίψης. Οι βασικές παράμετροι της μελέτης επιλέχθηκαν έτσι ώστε να προσεγγιστεί η απόκριση μακριών ναυπηγικών ελασμάτων που βρίσκονται στον εξωτερικό πυθμένα πλοίων επιφάνειας. Η συμπεριφορά των ελασμάτων εξετάζεται στη περιοχή μεγάλων μετατοπίσεων. Συγκεκριμένα επιλύονται οι διαφορικές εξισώσεις Von Karman με τη χρήση αριθμητικού κώδικα γραμμένου σε γλώσσα FORTRAN. Οι διαφορικές εξισώσεις που περιγράφουν τη συμπεριφορά των ελασμάτων υπό θλιπτικά και πλευρικά φορτία, μετατρέπονται σε σύστημα αλγεβρικών εξισώσεων με χρήση πεπερασμένων διαφορών. Το αλγεβρικό σύστημα επιλύεται με τη μέθοδο της δυναμικής χαλάρωσης.