Διαχείριση Κινδύνων Σε Στρατηγικά Έργα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τσόλης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Ο κίνδυνος είναι ένα αβέβαιο γεγονός, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τους στόχους ενός έργου. Επομένως η διαχείριση των κινδύνων (risk management) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης των έργων (project management). Στη παρούσα διπλωματική εργασία αναλύθηκαν όλα τα στάδια της διαδικασίας της διαχείρισης των κινδύνων σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα στάδια αυτά είναι ο εντοπισμός, η ανάλυση, η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση των κινδύνων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε όχι μόνο εκτενής αναφορά στα πρότυπα ISO 31000:2009 και PMBOK®Guide – Πέμπτη Έκδοση αλλά και σύγκριση μεταξύ των δύο προτύπων. Στη συνέχεια μελετήθηκαν πέντε στρατηγικά έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και εφαρμόστηκε η διαδικασία της διαχείρισης των κινδύνων σε αυτά τα έργα. Συνολικά εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν 37 κίνδυνοι και στα πέντε στρατηγικά έργα. Έπειτα επιλέχθηκε στρατηγική αντιμετώπισης και προγραμματίστηκαν ενέργειες αντιμετώπισης για τους κινδύνους αυτούς. Επιπλέον, με βάση τις ανάγκες της εταιρείας αναπτύχθηκαν εργαλεία εντοπισμού κινδύνων όπως το ερωτηματολόγιο και η δομή ανάλυσης κινδύνων. Επιπροσθέτως αναπτύχθηκαν μητρώα κινδύνων για όλα τα έργα και συντάχθηκαν φύλλα κινδύνων για όλους τους κινδύνους. Αυτή η διπλωματική εργασία συμβάλλει ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει μία καλύτερη εικόνα για τα υπό εξέλιξη έργα και μπορεί να αποτελέσει βάση για τη διαχείριση των κινδύνων των μελλοντικών έργων της εταιρείας.