Συγκριτική διερεύνηση της επιρροής λικνιζόμενων προκατασκευασμένων τοιχείων με ανελαστική συμπεριφορά στη σεισμική απόκριση μονώροφων πλαισίων από Ω.Σ. - Κορωνίδης, Μάριος (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Η αναγκαιότητα του περιορισμού των ζημιών έπειτα από ένα ισχυρό σεισμό, έχει δώσει κίνητρα για περεταίρω διερεύνηση των λικνιζόμενων μελών στα οικοδομήματα. Τέτοια μέλη πλεονεκτούν σε σχέση με τα συμβατικά επειδή έχουν την δυνατότητα σε ένα σεισμό να παραμορφωθούν αποκολλώντας από την βάση τους, και μετά το πέρας του σεισμού να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση με ελάχιστες ζημιές. Η έρευνα για τα λικνιζόμενα μέλη δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και για αυτό τον λόγο υπάρχουν ελάχιστες εφαρμογές των λικνιζόμενων στοιχείων μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν σε υφιστάμενα (ή προκατασκευασμένα) κτήρια για βελτίωση της αντισεισμικής προστασίας, καθώς ανακουφίζουν τα υποστυλώματα. Τα λικνιζόμενα μέλη αποκτούν τη μέγιστη αντοχή τους στην αρχή της λικνιστικής κίνησης τους, οδηγώντας έτσι σε περιορισμό των σεισμικών δυνάμεων, οι οποίες μεταβιβάζονται στην υπόλοιπη κατασκευή, εν αντιστοιχία με τα μέλη που διαρρέουν. Η παρούσα εργασία αφορά μέρος της διδακτορικής διατριβής του Βαγγέλη Αυγενάκη διδακτορικού φοιτητή του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα από αυτή έχει αναπτυχθεί ένα μακρο-στοιχείο (macro-element) το οποίο αντικατοπτρίζει πλήρως τη συμπεριφορά ενός λικνιζόμενου στοιχείου λαμβάνοντας υπόψη τη παραμόρφωση του στοιχείου καθ' ύψος αλλά και την παραμορφωσιμότητα της βάσης. Πιο συγκεκριμένα στη παρούσα εργασία θα ελεγχθεί κατά πόσο η ποιότητα του σκυροδέματος επηρεάζει τη συμπεριφορά μίας κατασκευής με λικνιζόμενο τοιχείο. Επιπλέον θα μελετηθεί η επιρροή του πλάτους του λικνιζόμενου τοιχείου σε ένα πλαίσιο. Η διερεύνηση γίνεται σε μονώροφο πλαίσιο ενός ανοίγματος τα οποία ενισχύονται με λικνιζόμενο τοιχείο στο μέσο. Τα υπό μελέτη πλαίσια είναι διαστασιολογημένα είτε με συντελεστή συμπεριφοράς 3 είτε με συντελεστή συμπεριφοράς 6, τα οποία τελευταία αναφέρονται σε υποδιαστασιολογημένη κατασκευή. Επίσης εξετάζεται η συμπεριφορά του πλαισίου σε δύο περιπτώσεις σεισμών σχεδιασμού. Ο πρώτος είναι ο σεισμός σχεδιασμού που αντιστοιχεί ζώνη σε επικινδυνότητας Ζ2 με εδαφική επιτάχυνση αg = 0.24g, ενώ ο δεύτερος αντιστοιχεί σε ζώνη σεισμική επικινδυνότητας Ζ3, με εδαφική επιτάχυνση αg = 0.36g. Μέσα από τις προαναφερθείσες διερευνήσεις λήφθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα όσο αφορά την επιρροή του τοιχείου στην γενική πλαστιμότητα του πλαισίου και στην τοπική πλαστιμότητα των υποστυλωμάτων πριν και μετά την τοποθέτηση του τοιχείου. Σημαντικά συμπεράσματα που απορρέουν είναι η μεταβολή των καμπυλοτήτων, των παραμορφώσεων και της παραμορφωμένης ζώνης στη βάση του τοιχείου τόσο όταν αυτό είναι ελαστικό όσο και όταν είναι ανελαστικό. Τέλος αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας αποτελεί η παρακολούθηση της μεταβλητότητας των εντατικών μεγεθών τόσο στα υποστυλώματα όσο και στην δοκό, ανάλογα με την ποιότητα σκυροδέματος και το πλάτος του λικνιζόμενου τοιχείου.