Αξιοποίηση δοκιμών ανθεκτικότητας για τον έλεγχο της αυτο-ίασης (self-healing) τσιμεντοειδών κονιαμάτων - Κοσμαδάκη, Ανδρονική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η εφαρμογή δοκιμών ανθεκτικότητας για τον έλεγχο της αυτο-ίασης (self-healing) τσιμεντοειδών κονιαμάτων. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ήταν η υδατοαπορροφητικότητα, επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ξήρανσης-εμβάπτισης και ψύξης-απόψυξης και προσβολή σε χλωριόντα (διείσδυση). Οι απαιτήσεις της σημερινής εποχής για την επίτευξη μεγάλου χρόνου ζωής των κατασκευών, οδηγούν στη διάθεση μεγάλων πόρων για τη συντήρηση και επισκευή αυτών. Δομικά υλικά με δυνατότητα αυτό-ίασης αποτελούν εξέλιξη στον τομέα των κατασκευών με θετική επίδραση τόσο στο κόστος όσο και στην ποιότητα και στη διάρκεια ζωής τους. Χρησιμοποιήθηκαν δοκίμια κονιαμάτων τσιμέντου 7 διαφορετικών συνθέσεων. Τα δοκίμια είχαν παρασκευαστεί και ωριμάσει για 28 ημέρες. Κατόπιν είχαν αστοχήσει τεχνητά, προς τη δημιουργία ρωγμών και στη συνέχεια είχαν τοποθετηθεί στο νερό για περαιτέρω ενυδάτωση 200 ημερών προκειμένου να λάβουν χώρα οι μηχανισμοί αυτο-ίασης. Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές ανθεκτικότητας με σκοπό να ληφθούν συμπεράσματα όσον αφορά την επαναφορά των ιδιοτήτων των δοκιμίων μετά την αυτο-ίαση. Οι δοκιμές ανθεκτικότητας πιστοποίησαν την αποτελεσματική αυτό-ίαση στα δοκίμια που ελέγχθηκαν. Τα ιασμένα δοκίμια κονιάματος παρουσίασαν γενικά καλή συμπεριφορά σε όλες τις πραγματοποιθείσες δοκιμές. Πιστοποιήθηκε ότι η δοκιμή υδατοαπορροφητικότητας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ταχύτατη διάγνωση της αποτελεσματικής ή όχι αυτο-ίασης των δομικών υλικών. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να γίνει στην εφαρμογή και άλλων δοκιμών ανθεκτικότητας, όπως η διαπερατότητα σε αέρα και η διάχυση χλωριόντων.