Προσεγγίσεις βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη της Ζακύνθου - Πλατυπόδη, Μαριάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Βασικό αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αφού τονιστεί η σημασία της στρατηγικής της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, να γίνει η διερεύνηση ενός καινοτόμου σχεδιασμού για τη βιώσιμη κινητικότητά στην πόλη της Ζακύνθου που θα αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα και τις πρακτικές που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Στην προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η Ευρώπη μέσω των επίσημων εγγράφων της ξεκίνησε να προωθεί τη δημιουργία και υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Στο πρώτο μέρος, η παρούσα εργασία καταπιάνεται με την έκθεση και την μελέτη της έννοιας των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας - ΣΒΑΚ και την περιγραφή των βημάτων που απαιτούνται για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων. Παράλληλα, γίνεται η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στη συνέχεια στο δεύτερος μέρος της εργασίας, εξετάζεται η προοπτική εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού στην Πόλη της Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα, η μεθοδολογία χάραξης στρατηγικής βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και των πολιτικών και των μέτρων που καθορίζονται σε ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) όπως περιγράφονται στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρούνται να εφαρμοστούν στην Πόλη της Ζακύνθου. Για την συγκεκριμένη μελέτης περίπτωσης, γίνεται αρχικά μια βιβλιογραφική ανασκόπηση και μια αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών του νησιού και στη συνέχεια της υφιστάμενης κατάστασης, με γνώμονα πάντα την κυκλοφορία των οχημάτων και τα σχετικά προβλήματα που απορρέουν από αυτή σύμφωνα με τις απόψεις των κατοίκων του νησιού και των τοπικών δημοτικών αρχών. Ο σχεδιασμός αυτός θα αμβλύνει τις επιπτώσεις και θα περιλαμβάνει ανακατάταξη του οδικού δικτύου με πεζοδρομήσεις, διαδρομές ποδηλάτου και δημόσιας συγκοινωνίας, περιοχές ήπιας κυκλοφορίας καθώς και πράσινες διαδρομές.