Ανάπτυξη συστήματος οργάνωσης συντήρησης για την υποστήριξη βιομηχανικών μονάδων καλλυντικών και παραφαρμάκων - Γεωργιλάς, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται την συντήρηση μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής και το πως αυτές εκτελούνται από το τεχνικό τμήμα εταιρείας που ανήκει στον κλάδο των καλλυντικών και της προσωπικής περιποίησης. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την εκτέλεση, καθώς και την τήρηση των ιστορικών στοιχείων των εργασιών συντήρησης στο τμήμα της συσκευασίας της προαναφερθείσας εταιρείας. Αρχικά επιτεύχθηκε ένας ικανοποιητικός βαθμός εξοικείωσης με τα εν λόγω μηχανήματα και γραμμές παραγωγής, καθώς και με τον τρόπο που δρα το τεχνικό τμήμα. Μελετήθηκαν τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία και τα εγχειρίδια χρήσης των μηχανημάτων με σκοπό την εύρεση των καταγεγραμμένων εργασιών συντήρησης. Ακολούθως, και μέσω στενής συνεργασίας με το τεχνικό τμήμα και τον τεχνικό διευθυντή, βρέθηκαν τα προβλήματα της επικρατούσας κατάστασης και διαμορφώθηκαν οι απαιτήσεις για την βελτίωσή της. Αποφασίστηκε ότι οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν με την μέγιστη αποτελεσματικότητα με την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος με δυνατότητες προγραμματισμού, παρακολούθησης, εκτέλεσης και τήρησης ιστορικών στοιχείων εργασιών συντήρησης. Με το πέρας αυτής της διπλωματικής σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε το σύστημα αυτό σε κατάλληλο πρόγραμμα και παραδόθηκε στην εταιρεία για χρήση. Παρότι το σύστημα σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες της συγκεκριμένης εταιρίας, εντούτοις δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη λογική με την οποία λειτουργεί, με σκοπό να επιτρέπει πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις, είτε αυτές αναφέρονται στην χρήση του συστήματος από άλλα τμήματα της εν λόγω εταιρίας, είτε στην υιοθέτησή του από επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου με κατάλληλη παραμετροποίηση. Το σύστημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας με τους μηχανικούς και τον τεχνικό διευθυντή και εξυπηρετεί, αποτελεσματικά όλες τις δραστηριότητες του τεχνικού τμήματος σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις. Η εφαρμογή του στην πράξη θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών συντήρησης και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του τμήματος.