Ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: εξελίξεις και προοπτικές - Μονέος, Νικόλαος-Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου μεταποιητικού κλάδου της χημικής βιομηχανίας. Σκοπός της εργασίας είναι μέσα από την τεκμηριωμένη ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών του και της δυναμικής του να διαπιστώσει εάν ο κλάδος αυτός μπορεί να είναι ένας από τους πυλώνες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους ανταγωνιστικότητας απέναντι σε αντίστοιχους του εξωτερικού. Για να διαπιστωθεί αυτό, αρχικά έγινε μελέτη και ανάλυση βασικών διαθρωτικών δεικτών της εγχώριας βιομηχανίας (π.χ. δείκτης κύκλου εργασιών, δείκτης βιομηχανικής παραγωγής), για να αξιολογηθεί η θέση του κλάδου στο σύνολο της μεταποίησης. Στη συνέχεια, έγινε η σύγκριση των επιδόσεων τόσο με το μέσο όρο του συνόλου της εγχώριας μεταποίησης, όσο και με την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία σε διάφορα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά (όπως συμμετοχή στο ΑΕΠ, απασχόληση, εκπαιδευτικό επίπεδο, επενδύσεις, κτλ). Στη συνέχεια, ακολούθησε χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, εξετάζοντας ισολογισμούς των βασικών χημικών βιομηχανιών της χώρας. Με τον τρόπο αυτό εξετάστηκε η πορεία των χημικών βιομηχανιών την περίοδο 2005-2014 και έγινε ανάλυση βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών. Επίσης, υπολογίστηκαν διάφοροι χρηματοοικονομικοί δείκτες, ώστε να εξεταστεί η ρευστότητα, η κεφαλαιακή διάθρωση, η δανειακή επιβάρυνση, η αποδοτικότητα και η δραστηριότητα του κλάδου, καθώς και των επιμέρους κλάδων που τον απαρτίζουν. Επιπλέον, στην εργασία αναλύθηκαν (με τη βοήθεια του προγράμματος SPSS 20) πρόσθετα στοιχεία από έρευνα πεδίου που είχε πραγματοποιηθεί από το ΕΒΕΟ του ΕΜΠ στις 2000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, από την οποία εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις τεχνολογικές και οικονομικές επιδόσεις, την επιχειρηματική οργάνωση, τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης και τους τρόπους ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο των χημικών βιομηχανιών, καθώς και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπροσθέτως, αναπτύχθηκαν οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εγχώριος κλάδος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και δυσκολεύουν την ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της, τόσο σε ευρωπαϊκή βάση, όσο και σε ελληνική. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και ευρήματα.