Ανάλυση των σεναρίων διασύνδεσης της Κρήτης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ στο νησί - Μαξιλάρης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2017)
Η Κρήτη αποτελεί το μεγαλύτερο αυτόνομο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, που χαρακτηρίζεται όμως παλαιό και κοστοβόρο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο νησί, στα Χανιά, στα Λινοπεράματα και στον Αθερινόλακκο, με τις άδειες παραγωγής των περισσότερων μονάδων στους τρεις σταθμούς να έχουν λήξει. Επομένως, κρίνεται απαραίτητος ο ενεργειακός σχεδιασμός του νησιού είτε με τη δημιουργία νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (πετρέλαιο η ΦΑ) είτε με τη διασύνδεση του νησιού με την Ηπειρωτική Ελλάδα, ένα πλάνο που έχει καταχωρηθεί και μελετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τον ΔΕΣΜΗΕ. Τέλος, όσον αφορά τις ΑΠΕ και τα ενδεχόμενα έργα περαιτέρω ανάπτυξης τους στο νησί, οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από θετικές καθώς η Κρήτη αποτελεί ένα νησί με πλούσιο αιολικό αλλά και ηλιακό δυναμικό. Επομένως, τα παραπάνω συνθέτουν το πολύπλοκο και πολυσυζητημένο ομολογουμένως θέμα της Κρήτης, με το πλάνο ανάπτυξης του νησιού να επηρεάζει άμεσα την ενδεχόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί. Μπορεί η συζήτηση για τη διασύνδεση της Κρήτης να έχει αρχίσει από τη δεκαετία του 80’ και να μην έχει τελεσφορήσει ακόμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, από τα μεγαλύτερα μέχρι τα μικρότερα θα διασυνδεθούν με την κυρίως Ελλάδα. Αυτή είναι η πάγια πολιτική σκέψη που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και το ιδανικότερο είναι να συνοδευτεί και με μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο λόγος που οι διασυνδέσεις αποτελούν πλέον πιο εφικτό σενάριο απ’ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι η ραγδαία βελτίωση της τεχνολογίας πάνω στις υποβρύχιες διασυνδέσεις που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί και σημαντική μείωση στις οικονομικές δαπάνες του έργου. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάλυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με στόχο να εκπονηθεί μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος θα αναλύει διεξοδικά εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης, διαφορετικές επιλογές ως προς το ενεργειακό μείγμα του νησιού, την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και τη διαμόρφωση στόχων σχετικά με το περιβάλλον, εμβαθύνοντας κυρίως στα σενάρια ανάπτυξης της Κρήτης με διασύνδεση. Ο στόχος λοιπόν της εργασίας, είναι να σχηματιστεί μια ρεαλιστική πρόταση, βασιζόμενη στην αξιολόγηση διαφορετικών σεναρίων ανάπτυξης, που θα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης με τη διατύπωση και τη διαμόρφωση χρήσιμων συμπερασμάτων. Για τη διαμόρφωση των σεναρίων έγινε συλλογή στοιχείων που αφορούν τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού, αδειοδότησης και υλοποίησης. Οι πιο σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν τα σενάρια μελέτης είναι η εξέλιξη της ζήτησης του νησιού, η χρονιά υλοποίησης της διασύνδεσης, το μέγεθος αλλά και η τοποθεσία της διασύνδεσης, τα σενάρια εφεδρείας του νησιού αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις της διασύνδεσης. Τέλος το πιο σημαντικό κομμάτι της εργασίας, αποτελεί η θέση των ΑΠΕ σε όλα τα σενάρια ανάπτυξης. Η σύγκριση και η αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται γίνεται με κριτήριο το Σταθμισμένο Κόστος Ενέργειας (LCOE) και τις περικοπές του συστήματος (Συντελεστής Εκμεταλλευσιμότητας και Απορρόφησης των ΑΠΕ).