Μοντέλα Αιτιότητας και Διαμόρφωση Πολιτικών: Παράδειγμα στην Ελληνική Οικονομία - Γουναλάκης, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η έννοια της αιτιότητας απασχολεί εδώ και αιώνες τη φιλοσοφία. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν τα μέσα για την αναγνώριση των σχέσεων αιτιότητας και για την δημιουργία μοντέλων που να τις περιλαμβάνουν. Η σχέση αιτίου-αιτιατού εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, για αυτό και κάθε επιστημονικός τομέας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα μοντέλα αιτιότητας. Πλέον, υπάρχουν αρκετά είδη μοντέλων που αξιοποιούν την αιτιότητα από διαφορετική σκοπιά. Με αυτήν την εργασία γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής αυτών των μοντέλων και εν συνεχεία μία ταξινόμηση αυτών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί κατά πόσο τα μοντέλα αιτιότητας μπορούν να αξιοποιηθούν στην διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ανοιχτά δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα ώστε να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο. Τέλος, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της αξίας των μοντέλων αιτιότητας στην διαμόρφωση πολιτικών κατασκευάζεται ένα μοντέλο, πιο συγκεκριμένα ένα ασαφές γνωστικό δίκτυο, που περιγράφει την ελληνική οικονομία. Αυτό το μοντέλο προσπαθεί να διερευνήσει εναλλακτικές για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.