Σχεδιασμός μεταλλικής καλωδιωτής πεζογέφυρας με καμπύλο κατάστρωμα - Κονταξάκης, Σταμάτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη μεταλλικής καλωδιωτής πεζογέφυρας με καμπύλο κατάστρωμα. Το σημείο προορισμού της γέφυρας είναι η πλατεία Βεργωτή επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, στα πλαίσια της επένδυσης του Ελληνικού. Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της γέφυρας αποτελούν ο καμπύλος πυλώνας και το καμπύλο κατάστρωμα. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στην κατασκευή γεφυρών. Στην συνέχεια περιγράφονται τα κίνητρα που οδήγησαν στην επιλογή του σημείου κατασκευής της γέφυρας και της αρχιτεκτονικής της μορφής, καθώς και τα γεωμετρικά στοιχεία. Στα επόμενα κεφάλαια περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που ασκούνται στον φορέα, η διαδικασία υπολογισμού τους και οι συνδυασμοί τους στις οριακές καταστάσεις αστοχίας και λειτουργικότητας, σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες. Στη συνέχεια περιγράφεται το λογισμικό Sofistik και τα βασικά βήματα της διαδικασίας για την προσομοίωση του φορέα και την εισαγωγή των φορτίων. Ακολουθούν οι έλεγχοι για την διαστασιολόγηση των επιμέρους στοιχείων της γέφυρας, μαζί με τους ελέγχους λυγισμού του πυλώνα, της δυναμικής απόκρισης από το βάδισμα των πεζών, των εφεδράνων. Τέλος παρουσιάζονται οι συνδέσεις και απεικονίζονται τα κύρια βήματα της φάσης ανέγερσης μέσα από εικόνες.