Ελαίου γης: ελαιουργείο - Κέντρο παραγωγής και προώθησης τοπικών προϊόντων και ανάδειξης πολιτισμού στα Σωτηριάνικα Μεσσηνίας. - Μπαρκονίκου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, ως συνέχεια της ερευνητικής εργασίας (διάλεξης) “ανα_βιώ_τοπος”, επιχειρεί να απαντήσει σε σύγχρονα ζητήματα με κυριότερο προβληματισμό το φαινόμενο της απόκέντρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει ένα ρεαλιστικό σενάριο πλήρους αναβίωσης του οικισμού των Σωτηριάνικων, μέσω της διάχυσης λειτουργιών γύρω από τους τρεις άξονες Παραγωγή-Πολιτισμός-Τουρισμός. Η πρότασή μας περιλαμβάνει τη δημιουργία ελαιουργείου, τυποποιητηρίου και εργαστηρίων υποπροϊόντων της ελιάς και λοιπών τοπικών προϊόντων. Συμπληρωματικά, προτείνονται πολυχώρος εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πωλητήριο των προϊόντων που παρασκευάζονται στα εργαστήριαω, χώρος εστίασης και ξενώνες φιλοξενίας που απευθύνονται σε επισκέπτες του συγκροτήματος αλλά και επαγγελματίες-συνεργάτες του συνεταιρισμού. Η πρόταση έχει ως σκοπό την ανάδειξη της τοπικότητας και τη δημιουργία κινήτρων. Κίνητρα απασχόλησης για την επιστροφή των κατοίκων στον οικισμό και κίνητρα επισκεψιμότητας προς το ευρύ κοινό, για την πλήρη αναζωογόνηση και αναβίωση του οικισμού στα πλαίσια του δικτύου που αναφέρθηκε νωρίτερα. Παραγωγικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, λοιπόν, τα δύο σημεία που θα φέρουν ζωή στον τόπο.