Σύνθεση και ιδιότητες νέων υβριδικών υλικών του γραφενίου - Παπαϊωάννου, Γιασεμή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, 2017)
Το γραφένιο (Graphene) είναι ένα μονοατομικό φύλλο γραφίτη και έχει πάχος μικρότερο από ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού. Πρόκειται για ένα ενιαίο στρώμα ατόμων άνθρακα που εμφανίστηκε ως δελεαστικό υλικό του 21ου αιώνα και έλαβε την παγκόσμια προσοχή εξαιτίας της εξαιρετικής μεταφοράς φορτίου, των θερμικών, μηχανικών και οπτικών ιδιοτήτων του. Τόσο το γραφένιο όσο και τα παράγωγά του μελετώνται σε σχεδόν όλους τους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής. Η εξέλιξη της επιστήμης του γραφενίου έχει αποδείξει ότι τα υλικά με βάση το γραφένιο έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις ηλεκτρονικές και οπτοηλεκτρονικές συσκευές, τους ηλεκτροχημικούς αισθητήρες και την αποθήκευση ενέργειας, μέσω της δημιουργίας νέων υβριδικών και νανοσύνθετων υλικών. Η εργασία αυτή έχει ως απώτερο σκοπό να παρέχει μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την επιστημονική πρόοδο του γραφενίου μέχρι σήμερα και να αξιολογήσει τη μελλοντική προοπτική του υλικού αυτού. Παρατίθενται διαφορετικές διεργασίες σύνθεσης μονοστρωματικού γραφενίου, χημικώς παραγόμενου γραφενίου, σύνθετων υβριδικών πολυμερών με βάση το γραφένιο και υβριδικά υλικά. Επιπρόσθετα, οι δομικές, θερμικές, οπτικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες παρουσιάζονται μαζί με τις πιθανές εφαρμογές τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με μια σύντομη συζήτηση που αφορά τον αντίκτυπο του γραφενίου και των σχετικών υλικών στο περιβάλλον, των τοξικολογικών του επιπτώσεων και των μελλοντικών προοπτικών του σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.