Ανάλυση και σχεδιασμός άκαμπτου σπειροειδούς αποσβεστήρα παλμών πίεσης σε υδραυλικά συστήματα - Ρούβαλης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2017)
Βασιζόμενη στα θεωρητικά μοντέλα, η παρούσα ερευνητική μελέτη προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόβλημα των υδραυλικών πληγμάτων από διαφορετική σκοπιά, σχετικά με τις τρέχουσες λύσεις των υδραυλικών συσσωρευτών και των αποσβεστήρων. Αντίθετα με αυτές τις λύσεις, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λύσεων παθητικού χαρακτήρα στα υδραυλικά κυκλώματα και ειδικότερα με την καταστροφική συμβολή ενός υδραυλικού πλήγματος με τον εαυτό του με χρήση αποκλειστικά της γεωμετρίας του σωλήνα. Αρχικά, γίνεται ανάπτυξη θεωρητικού μοντέλου πρόβλεψης του χρόνου μετάδοσης ενός πλήγματος μέσω ενός ελικοειδή σωλήνα σχετικά με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα πορίσματα, παρουσιάζονται δύο βασικά σχέδια απόσβεσης ενός τυπικού πραγματικού υδραυλικού πλήγματος. Η μελέτη έχει σκοπό τη βασική εισαγωγή της θεωρίας μετάδοσης πληγμάτων στην παθητική αντιμετώπισή τους, γι’ αυτό εξετάζεται αποκλειστικά η κυματική συνιστώσα του φαινομένου, αγνοώντας τους μηχανισμούς απόσβεσης λόγω καταστροφής ενέργειας, όπως η τριβή.