Χρηματοοικονομική ανάλυση των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων - Λοϊζίδης, Ορφέας - Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Ο σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η λεπτομερής ανάλυση και ερμηνεία των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και η εξαγωγή αποτελεσμάτων για τον ελληνικό κλάδο τροφίμων κατά την περίοδο 2012-2015, με σκοπό την καταγραφή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον συγκεκριμένο κλάδο. Τα συμπεράσματα αυτά σχετίζονται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υπό εξέταση εταιρειών και με το κατά πόσο βελτιώνονται ή επιδεινώνονται διαχρονικά οι χρηματοοικονομικές τους θέσεις. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση 18 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εταιρειών, μέσω αριθμοδεικτών, χρησιμοποιώντας τον ετήσιο ισολογισμό, τα αποτελέσματα χρήσης και τις χρηματοροές της κάθε εταιρείας για τα τέσσερα συναπτά έτη. Η επιλογή της περιόδου αυτής έγινε με γνώμονα να παρουσιαστεί η οικονομική κατάσταση των εταιρειών τα τελευταία χρόνια κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας από το 2009 μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα, αρχικά εξετάζεται ο κλάδος των τροφίμων, καθώς και το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι υπό εξέταση επιχειρήσεις. Έπειτα γίνεται η ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων σε θεωρητικό επίπεδο και παρουσιάζονται ανά κατηγορία όλοι οι εξεταζόμενοι χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες. Οι δείκτες αυτοί ανήκουν σε 5 κατηγορίες: τους δείκτες αποδοτικότητας, δραστηριότητας, δαπανών λειτουργίας, διάρθρωσης κεφαλαίου και βιωσιμότητας και ρευστότητας. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εξαγωγή και καταγραφή των αποτελεσμάτων για τον κάθε αριθμοδείκτη ξεχωριστά. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και με τη διατύπωση για πιθανή υιοθέτηση προτάσεων για περαιτέρω έρευνα που ενδεχομένως να οδηγήσουν στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εξεταζόμενων εισηγμένων εταιρειών και κατ’ επέκταση του κλάδου των τροφίμων.