Καινοτόμοι μηχανισμοί συμπεριφορικής βιομετρικής σε συστήματα υποβοηθούμενης διαβίωσης - Ξεφτέρης, Στέφανος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η Διατριβή εστιάζει στα συστήματα Υποβοηθούμενης Διαβίωσης (Ambient Assisted Living) στοχευμένα σε άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους (όπως το Alzheimer) και επιχειρεί να συνδυάσει 2 μέχρι τώρα παράλληλες πρακτικές: Την τηλεϊατρική / τηλεφροντίδα και τη συμπεριφορική βιομετρική. Στο πρώτο σκέλος σχεδιάζεται και προτείνεται μια καινοτόμα αρχιτεκτονική η οποία ενσωματώνει πρακτικές συμπεριφορικού ελέγχου σε συστήματα υποβοηθούμενης διαβίωσης, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και ένας επαναπροσδιορίσιμος μηχανισμός ελέγχου ρίσκου ενσωματωμένος σε μια δοκιμασμένη σε πιλότους εφαρμογή υποβοηθούμενης διαβίωσης. Στο τελευταίο σκέλος του πρώτου μέρους, προτείνεται μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική συστημάτων συμπεριφορικής βιομετρικής, η οποία επεκτείνει την υπάρχουσα , με δυνατότητες μεταδεδομένων ποιότητας και απόδοσης αλγορίθμων ώστε κάθε φορά και για κάθε πρόβλημα, το σύστημα να προσαρμόζει την απόδοσή του στις υπάρχουσες καταστάσεις. Στο δεύτερο σκέλος αναλύεται και εξετάζεται πειραματικά, μια μεθοδολογία αναγνώρισης συναισθήματος από εικόνες προσώπου βασισμένη σε υπολογιστική γεωμετρία και χρησιμοποιώντας νευρωνικά δίκτυα, στα οποία εφαρμόζεται μια τεχνική αναπροσαρμογής των βαρών του δικτύου για βελτίωση των αποτελεσμάτων. Η υλοποίηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της βάσεως Cohn-Kanade+ και την εφαρμογή πειραματικών αποτελεσμάτων της έρευνας των Ekman και Friesen, για την έκφραση του συναισθήματος, σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο Adaboost, τριγωνισμό Delaunay και ψηφoθέτηση Voronoi, density based scanning και ενός νευρωνικού δικτύου στο οποίο αναπτύσσεται μια τεχνική βελτιστοποίησης των βαρών με νέα δεδομένα μέσω μικρο-διαταραχών τους.