Μελέτη και Κατασκευή Μοντέλων για Πρόβλεψη του Ρυθμού Εγκατάλειψης σε Πρόγραμμα Αποταμιεύσεων - Γεωργακόπουλος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Στη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία γεμάτη με σύνθετα συστήματα όπου αλληλοεπιδρούν παίκτες-άτομα με περίπλοκη συμπεριφορά, μία από τις πλέον επιτακτικές ανάγκες αποτελεί η πρόβλεψη των μελλοντικών κινήσεων των συμμετεχόντων. Στη παρούσα διπλωματική εργασία, μελετάμε τη συμπεριφορά αυτών των παικτών στα πλαίσια ενός τραπεζικού προγράμματος και προσπαθούμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα που με ικανοποιητική επιτυχία θα προβλέπει τις μελλοντικές τους κινήσεις. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα ενός μεγάλου πλήθους πελατών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μοντέλα που να προβλέπουν ικανοποιητικά το ρυθμό οικειοθελούς αποχώρησης των πελατών από το τραπεζικό πρόγραμμα (churn rate). Κάθε μοντέλο αξιολογείται βάσει κλασικών (στη σχετική βιβλιογραφία) μετρικών πάνω στην ακρίβεια και πληρότητα του συστήματος. Αντλώντας πληροφορίες από ορισμένες πρωταρχικές προσεγγίσεις μέσω μαρκοβιανών αλυσίδων και αναλύσεις χρονοσειρών, καταλήγουμε σε πιο εξειδικευμένα μοντέλα που βασίζονται σε ανάλυση παλινδρόμησης και δέντρα απόφασης, ενώ δοκιμάζουμε και τη δυνατότητα κατηγοριοποίησης της συμπεριφοράς των χρηστών μέσω μεθόδων Clustering. Εν τέλει, με χρήση των συμπερασμάτων που έχουμε εξάγει, καταλήγουμε και παρουσιάζουμε ένα υβριδικό μοντέλο που καταφέρνει να παρουσιάζει τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ευστάθειας υψηλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα προτείνουμε μια πληθώρα καινοτόμων δομών που δύνανται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη συνολική ποιότητα προβλέψεων του συστήματος.