Ανάπτυξη Τρισδιάστατου Εκτυπωτή - Ρούσσος, Παύλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας συσκευής που θα παράγει μαγνητικό νήμα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε 3D εκτυπωτή. Η συσκευή θα παρέχει τη δυνατότητα ρυθμιζόμενης έγχυσης μαγνητικών νανοσωματιδίων. Με αυτό τον τρόπο το εκάστοτε εκτυπωμένο υλικό θα έχει την επιθυμητή μαγνητική επιδεκτικότητα άρα και διαφορετική συμπεριφορά σε εξωτερικά επιβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο. Επίσης θα κατασκευαστεί συσκευή με στόχο τον προσανατολισμό των μαγνητικών περιοχών του υλικού και θα αναπτυχθεί πρότυπη μέθοδος προσδιορισμού της μαγνητικής επιδεκτικότητας του υλικού που χρησιμοποιείται. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή εισαγωγή στους 3D εκτυπωτές καθώς και στο μαγνητισμό ο οποίος χρησιμοποιείται εμμέσως στην 3D εκτύπωση. Για τη σύνδεση αυτή γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, στην οποία αναφέρονται εφαρμογές και μελέτες που σχετίζονται με το μαγνητισμό και την 3D εκτύπωση. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά η 3D εκτύπωση. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή και εξηγούνται τα στάδια της διαδικασίας από το σχεδιασμό στον υπολογιστή ως το τελικό προϊόν. Επίσης αναφέρονται οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και καθορίζουν τα είδη των εκτυπωτών σύμφωνα με αυτές. Τέλος, αναφέρονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην 3D εκτύπωση καθώς και οι εφαρμογές της εκτύπωσης που έχουν απήχηση στην παραγωγή και στις επιστήμες. Το τρίτο κεφάλαιο περιέχει το θεωρητικό υπόβαθρο του μαγνητισμού. Αναφέρονται εξισώσεις, λίγα λόγια για τους μαγνήτες και οι κατηγορίες του μαγνητισμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πειραματική διάταξη, τα υλικά, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν. Περιγράφεται η πειραματική διαδικασία, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα, και αναφέρονται μελλοντικές κατευθύνσεις.