Μελέτη, Ανάλυση και Εφαρμογή Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων για την Ενεργειακή Διαχείριση και Εξοικονόμηση - Δουρούμης, Αριστοτέλης - Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η αλόγιστη ενεργειακή κατανάλωση ενάγει το θέμα της εξοικονόμησης της ενέργειας σε μείζων, λόγω των επιπτώσεων, που αυτή επιφέρει στο περιβάλλον και στην παγκόσμια κοινότητα. Η ενεργειακή διαχείριση αποτελεί πρόκληση κατά τον σχεδιασμό των πόλεων, λόγω της υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης του κτιριακού τομέα, δεδομένης της εμφάνισης του φαινομένου της αστικοποίησης. Ο ρόλος της, επομένως, για την λειτουργία των αστικών κέντρων κρίνεται ζωτικός. Βασικός στόχος είναι η παροχή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στους πολίτες, η αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων ενέργειας, η αειφόρος ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων και η βέλτιστη χρήση της ενέργειας χωρίς σπατάλες. Η παρούσα διπλωματική εργασία-μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια βιβλιογραφική επισκόπηση, η οποία έχει ως στόχο την ανάλυση της πολιτικής της αειφόρου ανάπτυξης και της ενεργειακής διαχείρισης, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υιοθετείται σε εθνικό επίπεδο, μέσω της προώθησης των έξυπνων πόλεων. Στην αρχή του θεωρητικού μέρους γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της αλλά και την σχέση της με την αστικοποίηση. Το θεωρητικό μέρος ολοκληρώνεται με την περιγραφή του πλαισίου των έξυπνων πόλεων με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά τρία εργαλεία για τις ενεργειακά έξυπνες πόλεις, που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα από το εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τα εργαλεία που περιγράφονται, και έχουν αναπτυχθεί από τον Υποψήφιο Διδάκτορα Ηλία Παπασταματίου, είναι τα εξής: το λογισμικό Αξιολόγησης Έξυπνων Πόλεων «Smart City Energy Assessment Framework (e-SCEAF)», το λογισμικό Αξιολόγησης Θερμικής Άνεσης «Thermal Comfort Validator (TCV)», καθώς και το λογισμικό Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων «Building Energy Management Tool (BEMAT)». Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η εφαρμογή τους σε πέντε δημοτικά κτίρια: στο Σχολείο ‘’Savona Colombo-Pertini’’, στην Πανεπιστημιούπολη ‘’Savona Campus’’, στο Δημαρχείο Σαν Κουγκάτ ‘’Sant Cugat Town Hall’’, στο Θέατρο Σαν Κουγκάτ ‘’Sant Cugat Theatre’’ και τέλος στο Δημαρχείο Ζάανσταντ ‘’Zaanstad Town Hall’’, σαν πιλοτική εφαρμογή. Στην αρχή του κεφαλαίου αυτού, παρουσιάζεται η εφαρμογή του λογισμικού e-SCEAF στα κτίρια αυτά. Στη συνέχεια εφαρμόζονται τα εργαλεία διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας TCV και BEMAT και τέλος εφαρμόζεται εκ νέου το εργαλείο e-SCEAF όπου και συγκρίνονται τα αποτελέσματα πριν και μετά την εφαρμογή των εργαλείων.