Μελέτη κράματος αλουμινίου 3003 - Σταθόπουλος, Παντελεήμων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η επίδραση της θερμικής κατεργασίας ομογενοποίησης στις ιδιότητες και την μικροδομή κράματος αλουμινίου 3003, προερχόμενο απο την μέθοδο Twin Roll Casting. Εξετάστηκαν δώδεκα δείγματα από δύο ρόλους με διαφορετικό πάχος μετά από ομογενοποιήσεις σε διαφορετικές θερμοκρασίες (480, 500, 520, 560 και 610 βαθμούς Κελσίου, για 8ώρες παραμονής). Η μικροδομή εξετάστηκε με χρήση οπτικής μικροσκοπίας (ΟΜ), ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (SEM), και (EBSD), ενώ προσδιορίστηκαν οι μηχανικές τους ιδιότητες, καθώς και η ηλεκτρική τους αγωγιμότητα. Προκύπτει ότι στα κράματα αλουμινίου 3003 η θερμοκρασία έναρξης δευτερογενούς ανακρυστάλλωσης εξαρτάται από το πάχος του ρόλου, ενώ στους 610 βαθμούς Κελσίου έχουμε το φαινόμενο μεγέθυνσης κόκκου. Η αύξηση της θερμοκρασίας ομογενοποίησης οδηγεί σε αύξηση της πυκνότητας των λεπτομερών κατακρημνισμάτων από το στερεό διάλυμα μέχρι την θερμοκρασία των 560, ενώ με περαιτέρω αύξηση σε αναδιαλυτοποίηση του μαγγανίου στην μήτρα του αλουμινίου. Ο μακροδιαφορισμός στο κέντρο του δείγματος (CLS) βελτιώνεται, τα μηχανικά χαρακτηριστικά μειώνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία ομογενοποίησης ενώ η σκληρότητα μετά τους 560 αυξάνεται λόγω διαλυτοποίησης του μαγγανίου στο στερεό διάλυμα. Μέσω ανάλυσης ιστού με EBSD, παρατηρείται έντονη διαφορά ποσοστού ιστού έλασης και ανακρυστάλλωσης μεταξύ κέντρου και επιφάνειας για όλα τα δείγματα, ενώ το ομογενοποιημένο δείγμα στους 610 παρουσιάζεται ως το πιο ισότροπο σε σχέση με το αρχικό δείγμα μετά τυν χύτευση και τα υπόλοιπα δείγματα.