Μοντελοποίηση και Ανάλυση της Λειτουργικής Διασυνδεσιμότητας της Εγκεφαλικής Λειτουργίας σε Ηρεμία υπό την Επίδραση Γνωσιακού Βελτιωτικού Φαρμάκου από Δεδομένα Απεικόνισης Λειτουργικού Μαγνητικού Συντονισμού - Τσικονόφιλος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μηχανικής, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ηρεμία με χρήση λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). Στόχος ήταν η ανίχνευση αλλαγών στην λειτουργική συνδεσιμότητα και ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δικτύων ηρεμίας υγιών νέων, μετά από χορήγηση μονής δόσης (100 mg) μοδαφινίλης, ενός γνωσιακού βελτιωτικού. Χρησιμοποιήθηκαν η μέθοδος ανάλυσης ανεξάρτητων συνιστωσών, καθώς και η κλασσική προσέγγιση για την κατασκευή χαρτών λειτουργικής διασυνδεσιμότητας με μια δεδομένη περιοχή-πηγή. Από την ανάλυση, προέκυψε μειωμένη λειτουργική διασυνδεσιμότητα εντός του μετωπιαίου-βρεγματικού δικτύου ελέγχου (Fronto-Parietal Control) με την εμπρόσθια υπερμεσολόβια έλικα και αυξημένη διασυνδεσιμότητα εντός του ραχιαίου δικτύου προσοχής (Dorsal Attention) με τους κόμβους συμβολής ινιακού και βρεγματικού λοβού. Θα παρουσιαστούν κάποια βασικά στοιχεία σχετικά με την απεικονιστική τεχνική, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην βιβλιογραφία για τέτοιου είδους αναλύσεις, καθώς και των βασικών αποτελεσμάτων που έχουν δώσει τα αντίστοιχα πειράματα. Ακόμη, θα παρουσιαστούν τα βήματα της ανάλυσης σε πραγματικά δεδομένα και τα αποτελέσματά της, με μια προσπάθεια να παρέχεται παράλληλα ένας σαφής οδηγός χρήσης του λογισμικού CONN, για την ανάλυση λειτουργικής διασυνδεσιμότητας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε.