Ξενώνες μεταλλειολόγων στο Παλιόρεμα Μήλου - Κανελλοπούλου, Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Το θέμα της διπλωματικής αφορά την προσέγγιση ενός τόπου με πλούσια μεταλλευτική και εξορυκτική ιστορία στα θειωρυχεία του Παλιορέματος στη Μήλο. Η περιοχή αυτή αποτελεί άγονο τοπίο περιτριγυρισμένο από άγρια βουνά και απότομα βράχια με δύσκολη πρόσβαση. Τα θειωρυχεία λειτούργησαν από τον 18ο αι. μέχρι το 1958. Ο σχεδιασμός των κτιρίων και οι ροές των κινήσεων στον χώρο σχετίζονται με την πορεία του μεταλλεύματος και την παραγωγική διαδικασία. Ξεκινώντας τη δική μας προσέγγιση στο Παλιόρεμα ερευνήσαμε τα στοιχεία του τόπου, όπως ο πύργος, η σχισμή και κυρίως ο τοίχος αντιστήριξης που συγκρατεί σε διάφορα σημεία το έδαφος. Μέσα από αυτά τα στοιχεία ξεκινήσαμε να προσεγγίζουμε τον τόπο με τη δημιουργία μιας περιπατητικής διαδρομής που ακολουθεί τα χνάρια της υπάρχουσας. Η διαδρομή διαμορφώνεται με τοίχους αντιστήριξης που συγκρατούν το χώμα, ενώ ξεκινά και καταλήγει με το στοιχείο του πύργου. Όσον αφορά τα θειωρυχεία επιλέγουμε να γίνουν ορισμένες επεμβάσεις ώστε να μην επεκταθεί η φθορά τους. Επιπλέον, προτείνουμε την δημιουργία ξενώνων για φοιτητές μεταλλειολόγους, όπου θα φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους. Αρχική συνθετική ιδέα είναι η δημιουργία ενός μη-κτιρίου με δύο τοίχους αντιστήριξης που πλαισιώνουν εκατέρωθεν το κτίριο. Έτσι έχουμε ένα υπόσκαφο κτίριο, το οποίο αποτελεί μια γραμμική χειρονομία, συνέχεια της διαδρομής, με εκατέρωθεν χρήσεις. Το κτίριο καταλήγει σε ένα ακρότατο σημείο - πρόβολο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει τη θέα. Από τη μια πλευρά του διαδρόμου, στο βόρειο όγκο του κτιρίου βρίσκεται ένας εκθεσιακός χώρος, ενώ στον όροφο ένα μικρό αναγνωστήριο. Στο νότιο όγκο τοποθετούνται ένας κοινόχρηστος χώρος με αναψυκτήριο, ένα αμφιθέατρο και εκπαιδευτικοί χώροι. Στον όροφο βρίσκονται τα δωμάτια των φοιτητών. Στόχος είναι εναρμόνιση του υπόσκαφου κτιρίου στο φυσικό τοπίο και τη διαδρομή που δημιουργήσαμε με σεβασμό στο βιομηχανικό μνημείο.