Πέφυκε Λίθος: σχεδιάζοντας για τα λατομεία πράσινου μαρμάρου της Τήνου - Βάγιας, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η διπλωματική εργασία Πέφυκε Λίθος λαμβάνει χώρα στα λατομεία πράσινου μαρμάρου της Τήνου. Τα λατομεία αυτά είναι συγκεντρωμένα στη βορειότερη άκρη του νησιού. Ήλιος, πέτρα και αέρας συνθέτουν το σκηνικό του φυσικού περιβάλλοντος. H δραματικότητα του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος συγκλονίζει τον επισκέπτη. Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της εισαγωγής φθηνότερου πράσινου μαρμάρου από την Κίνα και το Πακιστάν, τα λατομεία του πράσινου μαρμάρου της Τήνου έχουν παύσει να λειτουργούν. Δεδομένου αυτής της συνθήκης προτείνουμε σε α’ φάση σχεδιασμού ένα δίκτυο βιωματικής πληροφόρησης και αναψυχής στον τόπο εξόρυξης, μέσω της ενεργοποίησης των χώρων που κάποτε λειτουργούσαν ως λατομεία. Το δίκτυο των λατομείων θα λειτουργήσει ως προέκταση του Μουσείου Μαρματροτεχνίας του Πύργο. Σε β’ φάση θα αναπτυχθεί η παρέμβαση στην κατάληξη του δικτύου, στα λατομεία Αχινοί και Θάλασσα. Τα λατομεία αυτά ξεχωρίζουν στο δίκτυο. Η μνημειακότητα του λατομείου των Αχινών μας ενέπνευσε ώστε να το επαναχρησιμοποιήσουμε ως θέατρο. Το γεγονός ότι το λατομείο Θάλασσα είναι εν μέρει βυθισμένο στο νερό, διαμορφώνοντας μια φυσική πισίνα από θαλασσινό νερό, μας έδωσε το έναυσμα να προτείνουμε τη λειτουργία της αναψυχής και της εστίασης. Όλες οι παρεμβάσεις μας νοηματοδοτούνται από το τοπίο. Η πρότασή μας λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ ιστορίας και παρόντος, κόπου και ψυχαγωγίας, προσπάθειας και χαλάρωσης.