Μελέτη αλγορίθμων έξυπνης δυναμικής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων - Πουρνιάς, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα καταπολέμησης του. Ειδικά στον τομέα των μεταφορών παρουσιάζεται μια στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα λόγω των ποικίλων πλεονεκτημάτων τους αλλά κυρίως λόγω των χαμηλότερων ρύπων τους. Ωστόσο, η μεγάλη διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την έξυπνη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία μπορεί να αντισταθμίσει το παραπάνω πρόβλημα και να ομαλοποιήσει την ένταξή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, η διπλωματική εργασία εστιάζει στη δυναμική φόρτιση, δηλαδή τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων όσο αυτά κινούνται. Αναλύονται δύο αλγόριθμοι (AIMD και Rate Control), οι οποίοι εφαρμόζονται στο πλαίσιο της δυναμικής φόρτισης, γίνονται ανάλογες προσομοιώσεις με τη βοήθεια του προγράμματος Veins, το οποίο προσφέρει ρεαλιστικές προσομοιώσεις σεναρίων κίνησης και δικτύων, και αξιολογούνται τα αποτελέσματα.