Διερεύνηση του δείκτη αντίδρασης εδάφους μέσω μετρήσεων βύθισης της σιδηροτροχιάς σε νέο τμήμα γραμμής του Ο.Σ.Ε. στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου - Καραβάκη, Θάλεια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός του Δείκτη Αντίδρασης Εδάφους μέσω μετρήσεων βύθισης της σιδηροτροχιάς. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού επιλέχθηκε η διεξαγωγή μετρήσεων βύθισης μέσω ειδικού εξοπλισμού σε νέο τμήμα γραμμής του ΟΣΕ και συγκεκριμένα στα Σ.Σ.Λιανοκλαδίου που ανήκει στο τμήμα Τιθορέας-Δομοκού. Ο υπολογισμός του Δείκτη Αντίδρασης Εδάφους έγινε σύμφωνα με τη θεωρία του Zimmermann και αποτέλεσε βασική παράμετρο για τον υπολογισμό των κατακόρυφων τάσεων κάτω από το στρωτήρα. Σύμφωνα με τη θεωρία του Odemark υπολογίστηκαν οι κατακόρυφες τάσεις κάτω από την υπό εξέταση διατομή και οι τιμες που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τα επιτρεπόμενα όρια προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την καταπόνηση της επιδομής και την πιθανότητα αστοχίας του εδάφους.