Μοντέλα διαχείρισης ζήτησης ενέργειας - Κουριάμπαλη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, 2017)
Ένα από τα αγαθά ύψιστης σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες είναι η ηλεκτρική ενέργεια, μιας και παίζει σημαίνοντα ρόλο στην επιβίωση και την ευημερία του. Από την άλλη, η ύπαρξη της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της παραγωγής της και η συνεχής αύξηση των τιμολογίων, οδηγούν στην καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας και στην υιοθέτηση αποδοτικότερων μεθόδων παραγωγής και εξοικονόμησης της.Εξάλλου, οι σύγχρονες πρακτικές λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλ εκτρικής Ενέργειας υπαγορεύουν την ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή –πελάτη με τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω αμφίδρομης επικοινωνίας τους σε πραγματικό χρόνο με έξυπνους μετρητές για την ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών για την ομαλή λειτουργία τουΣ.Η.Ε. Για την επίτευξη μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης απαραίτητο στοιχείο είναι η Απόκριση Ζήτησης, η οποία αφορά μία σειρά μέτρων που αποβλέπουν στην κατάλληλη διαχείριση του ηλεκτρικού φορτίου σε ημερήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό, αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ερευνά για την έννοια της απόκρισης ζήτησης, τα βασικά χαρακτηριστικά της και την ενσωμάτωσή της σε έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα γίνεται περιγραφή των χαρακτηριστικών ενός έξυπνου δικτύου, της έννοιας της διαχείρισης ζήτησης, ορισμένων από τις βασικότερες τεχνικές απόκρισης ζήτησης, καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες με την παράλληλη συμμετοχή των καταναλωτών μέσω έξυπνων μετρητών, αποδίδοντάς τους πολλαπλά οφέλη.