Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός βιο-γαλβανικών κελιών - Μανουράς, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Προστασίας Περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία & Τεχνολογία Υλικών, 2017)
Η διπλωματική εργασία με τίτλο ανάπτυξη και χαρακτηρισμός βιο-γαλβανικών κελιών είχε ως στόχο την δημιουργία γαλβανικών κελιών που λειτουργούν με βιολογικά υγρά, όπως ο ιδρώτας. Στόχος της εργασίας ήταν η απόδειξη ότι το παραπάνω είναι εφικτό, καθώς και η παραγωγή δοκιμίων διαφορετικών συνδυασμών ηλεκτροδίων και υποστρωμάτων για σύγκριση των αποτελεσμάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποδοτικότητα των κελιών αυτών. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την παραγωγή των δοκιμίων ήταν η επικάλυψη με θερμική εξάχνωση χάρτινων υποστρωμάτων και η εμβάπτιση των δοκιμίων σε φυσιολογικό ορό για μέτρηση ηλεκτρικών ιδιοτήτων. Χρησιμοποιήθηκαν ως υποστρώματα διηθητικά χαρτιά με οπές και άνευ οπών, καθώς και φυτικό χαρτί (vegetablepaper). Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ως άνοδος ήταν μαγνήσιο, ενώ ως κάθοδοι χρησιμοποιήθηκαν χαλκός, ψευδάργυρος και κασσίτερος. Τα κύρια αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι τα διηθητικά χαρτιά ήταν καλύτερα ως υποστρώματα επειδή οι επικαλύψεις είχαν καλύτερη πρόσφυση μαζί τους, αλλά και επειδή είχαν καλύτερη απορροφητικότητα. Τα καλύτερα αποτελέσματα ισχύος ήταν από τα χαρτιά με επικάλυψη χαλκού ή κασσιτέρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάφορες μορφολογίες που βρέθηκαν στην επιφάνεια του χαρτιού, που υποδεικνύουν ότι ανάλογα με το υπόστρωμα και τις συνθήκες εξάχνωσης παράγονται φιλμ με διαφορετικές μορφολογίες οι οποίες επηρεάζουν τα τελικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολύ καλές ηλεκτρικές μετρήσεις που έδωσε το φυτικό χαρτί με επικάλυψη κασσιτέρου, οι οποίες οφείλονται στη μορφολογία σφαιριδίων με την οποία επικαλύφθηκε το χαρτί από τον κασσίτερο. Εν κατακλείδι φαίνεται πως χρειάζονται περαιτέρω πειράματα για την διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μορφολογία και εν τέλει τις ιδιότητες των δοκιμίων.