Μελέτη συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ειδικού τύπου πλοίου, εξοπλισμός και τοποθέτηση ηλεκτροπροωστήριας εγκατάστασης - Χονδροδήμος, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής Μηχανολογίας, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται μία ιδιαίτερη μορφή πρόωσης, αυτή της Ντιζελ-Ηλεκτρικής Πρόωσης, η οποία απαντάται, πλέον, σε όχι μικρό αριθμό πλοίων, και παρουσιάζει αυξητικά ποσοστά εφαρμογής και εξέλιξης κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Θα εξετάσουμε τους πιο κρίσιμους παράγοντες που καθορίζουν το σχεδιασμό ενός συστήματος ηλεκτροκίνησης μέσω ντίζελ, όπως, κυρίως, ο τύπος των κινητήρων πρόωσης του πλοίου, οι γεννήτριές του, και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να μας απασχολήσει τόσο ο σχεδιασμός και η μελέτη του συστήματος ενέργειας ενός Ωκεανογραφικού-Ερευνητικού Πλοίου , όσο και η διανομή αυτής μέχρι το στάδιο της κατανάλωσης, με σκοπό την όσο γίνεται πιο βέλτιστη λειτουργία του όλου σκάφους. Είχαμε στην διάθεσή μας την προμελέτη του πλοίου η οποία είχε προηγηθεί από την συνάδελφο Καψάλη Τριαντάφυλλη-Αναστασία και περιλάμβανε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, το σχέδιο Γενικής Διάταξης, των υπολογισμό των καταστάσεων φόρτωσης και την ευστάθεια, και τελικώς, τον υπολογισμό της αντίστασης και της απαιτούμενης Ισχύος Πρόωσης.