Κατανεμημένη μάθηση ορισμών γεγονότων σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση δραστών - Φερλές, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2017)
Η αναγνώριση σύνθετων γεγονότων (Complex Event Recognition) αποτελεί αντικείμενο έρευνας στο πεδίο της μηχανικής μάθησης (Machine Learning). Στόχος ενός συστήματος αναγνώρισης σύνθετων γεγονότων είναι να χρησιμοποιεί διατυπώσεις γνωστών γεγονότων χαμηλού επιπέδου (low-level events) συνδυαστικά με ορισμούς σύνθετων γεγονότων ώστε να αναγνωρίζει τα γεγονότα υψηλού επιπέδου (high-level events) τα οποία πραγματοποιούνται δεδομένες χρονικές στιγμές. Το σύστημα Μάθησης Ορισμών Γεγονότων σε πραγματικό χρόνο (Online Learning of Event Definitions; OLED) χρησιμοποιεί τεχνικές επαγωγικού λογικού προγραμματισμού ώστε να διατυπώσει τις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται προκειμένου να λαμβάνει χώρα ένα σύνθετο γεγονός, με τη μηχανική μάθηση να πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, υπό την έννοια ότι κάθε διαθέσιμο δεδομένο χρησιμοποιείται ακριβώς μία φορά χωρίς να διατηρείται στη μνήμη για περαιτέρω επεξεργασία. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος μάθησης ορισμών γεγονότων σε πραγματικό χρόνο για κατανεμημένα συστήματα επεξεργασίας. Η σχεδίαση του νέου αυτού συστήματος βασίστηκε στο προϋπάρχον σύστημα του OLED. Συγκεκριμένα, έγινε χρήση του μαθηματικού μοντέλου των δραστών (Actors), το οποίο χρησιμοποιείται την υλοποίηση ασύγχρονων συστημάτων κατανεμημένης επεξεργασίας, και στηρίζεται στην ανταλλαγή και αξιοποίηση μηνυμάτων μεταξύ των υπολογιστικών νημάτων. Στην εν λόγω διπλωματική εργασία, παρουσιάζουμε το σύστημα Κατανεμημένης Μάθησης Ορισμών Γεγονότων σε πραγματικό χρόνο (Distributed Online Learning of Event Definitions; DOLED) το οποίο επιτυγχάνει κατανεμημένη μάθηση κανόνων με χρήση ενός συνόλου δεδομένων το οποίο έχει διασπαστεί σε τμήματα τα οποία με τη σειρά τους αναθέτονται σε πλήθος υπολογιστικών νημάτων. Το σύστημα αυτό παρουσιάζεται σε δύο διακριτές και ανεξάρτητες ματαξύ τους υλοποιήσεις, το Μοντέλο Ολικού Κλειδώματος και το Μοντέλο Ροής Πληροφορίας.