Μηχανική διάνοιξη μέσα σε καρστικούς σχηματισμούς της σήραγγας Αποσελέμη - Μάλλη, Ελένη-Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Η διπλωματική αυτή έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση των συνθηκών διέλευσης μέσα από την καρστική κοιλότητα της σήραγγας Αποσελέμη, στην περιοχή της Κρήτης, κοντά στο Οροπέδιο του Λασιθίου που συναντήθηκε κατά την εκσκαφή της σήραγγας, και έχει ως σκοπό την εκτροπή νερών στο φράγμα του Αποσελέμη, από μηχάνημα ολομέτωπης κοπής ΤΒΜ. Συγκεκριμένα εξετάζεται η ευστάθεια του σπηλαίου μεγάλων διαστάσεων και προστίθενται μέτρα για την δημιουργία ασφαλών συνθηκών κατά την διέλευση του ΤΒΜ αλλά κυρίως την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την προσπέλαση του σπηλαίου από το ΤΒΜ. Η προσομοίωση πραγματοποιείται με την βοήθεια του προγράμματος της Unwedge v.4.0 της εταιρείας λογισμικού της RocScience. Έτσι, σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτής της ανάλυσης καθώς επίσης και η αναλυτική παρουσίαση του έργου του Φράγματος του Αποσελέμη και ιδιαίτερα της 3ης εργολαβίας που αφορά την κατασκευή της σήραγγας. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις γεωμορφολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθώς επίσης και αναλυτική περιγραφή του μηχανήματος ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) που χρησιμοποιήθηκε παρουσιάζοντας τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες του αλλά και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει κατά την περίοδο κατασκευής της σήραγγας. Τέλος, στην διπλωματική αυτή παρουσιάζονται ο σκοπός του έργου όπως επίσης και τα οφέλη του, κυρίως στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα λόγω της τεχνογνωσίας που αποκτείται στον κλάδο από την κατασκευή σημαντικών έργων σαν και αυτό που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.