Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο κλείσιμο εξορυκτικών έργων - Σακελλάρης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει το πολυσύνθετο ζήτημα των κλεισίματος εξορυκτικών έργων πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης . Για αυτόν τον λόγο, αναλύονται αρχικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο γενικότερα όσο και συγκεκριμένα στην εξορυκτική βιομηχανία. H Bιώσιμη Ανάπτυξη αποτελείται από τρεις βασικές συνιστώσες που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Παράλληλα γίνεται αναφορά στης χρήση των Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης οι οποίοι μεταφράζουν τα ζητήματα βιωσιμότητας σε ποσοτικοποιημένες μετρήσεις της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής απόδοσης με απώτερο σκοπό να συνεισφέρουν στην αξιολόγηση της εξεταζόμενης δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των βασικών ανησυχιών των κοινωνικών εταίρων. Στην συνέχεια της παρούσας εργασίας αναλύεται η έννοια της Κοινωνικής Αδειας Λειτουργιάς εξορυκτικών έργων. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την άτυπη έγκριση που οφείλουν να λάβουν οι εξορυκτικές εταιρείες από τις τοπικές κοινότητες για να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή τους χωρίς προβλήματα. Αποκτάται αλλά και διατηρείται δύσκολα γι αυτό ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης των κοινωνικών εταίρων με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Στη συνέχεια περιγράφεται τo κλείσιμο εξορυκτικών έργων, μία διαδικασία η οποία αφορά εκείνη τη χρονική περίοδο όπου το επιχειρησιακό στάδιο του ορυχείου τελειώνει ή έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο τελικός παροπλισμός και η αποκατάσταση του έχουν ξεκινήσει. Το κλείσιμο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι προσωρινό να οδηγεί σε ένα πρόγραμμα προστασίας και συντήρησης, ενώ η κληρονομιά που θα αφήσει παίζει σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα απόκτησης και διατήρησης της κοινωνικής άδειας από την εταιρία για μελλοντικά εξορυκτικά έργα. Ειδική αναφορά γίνεται σε τρεις από τις βασικότερες διεργασίες που διέπουν το κλείσιμο εξορυκτικών έργων. Αυτές αποτελούν την ανάλυση κινδύνου, τις χρηματοοικονομικές εγγυήσεις και τα διάφορα χρηματοπιστωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την εξορυκτική βιομηχανία και την ανάπλαση του τοπίου στα πρότυπα του φυσικού περιβάλλοντος. Έπειτα, για την εφαρμογή και την αξιολόγηση του παραπάνω πλαισίου στην Ελληνική Εξορυκτική Βιομηχανία, συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από διάφορα εξορυκτικά έργα ανά την Ελλάδα προς σχολιασμό των προτεινόμενων μέτρων αποκαταστάσεις και χρηματοοικονομικών εγγυήσεων . Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συγγραφή της παρούσας διπλωματικής.