Ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση της φωτεινής ρύπανσης προκαλεί ο φωτισμός εξωτερικών χώρων - Σταματίου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος. Εργαστήριο Φωτοτεχνίας, 2017)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο υπολογισμός των ενεργειακών και περιβαλλοντικών οφελών που θα προέκυπταν από την αντικατάσταση σημαντικού μέρους των εγκατεστημένων φωτιστικών εξωτερικών χώρων και οδοφωτισμού στην Ελλάδα. Εντοπίστηκαν αντιπροσωπευτικά δείγματα φωτιστικών παλαιού τύπου, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένει εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια, επιβαρύνοντας σημαντικά το νυκτερινό ουρανό με ανεπιθύμητο φως. Εν συνεχεία υπολογίστηκαν τα οφέλη από την αντικατάσταση αυτών των τύπων φωτιστικών από άλλους, νέας τεχνολογίας, που παρουσιάζουν παρόμοια φωτεινή απόδοση αλλά μικρότερα επίπεδα φωτορρύπανσης. Με αναγωγή των οφελών στον αριθμό των οδικών φωτιστικών της χώρας που κατ’ εκτίμηση αντιστοιχούν στους συγκεκριμένους παλαιούς τύπους προέκυψαν τα συνολικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα συνόδευαν την αντικατάσταση του συγκεκριμένου αριθμού υφισταμένων φωτιστικών από νέα, σύγχρονης τεχνολογίας. Θα προηγηθεί μια επισκόπηση του προβλήματος της φωτορρύπανσης, των ειδών, των αιτίων της (όσον αφορά κυρίως τον οδικό φωτισμό) και των σοβαρότερων συνεπειών της.