Επιχειρηματικό σχέδιο πλατφόρμας βιομηχανικής συμβίωσης e-Symbio - Αναγνώστου, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη για τη δημιουργία μια ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την ανάπτυξη και εφαρμογή της βιομηχανικής συμβίωσης στην Ελλάδα. Η Βιομηχανική Συμβίωση είναι η σύνδεση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή εταιρειών στην οποία τα απόβλητα ή υποπροϊόντα της μιας γίνονται οι πρώτες ύλες για την άλλη και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η είσοδος στο σύστημα νέων υλικών και ενέργειας, εξασφαλίζονται έτσι αμοιβαία επικερδείς συναλλαγές. Η Βιομηχανική Συμβίωση θεωρείται ένα μέσο για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ανά την Ευρώπη για την εφαρμογή της Βιομηχανικής Συμβίωσης, κυρίως εντός βιομηχανικών πάρκων, εκμεταλλευόμενες την υποδομή που έχει αναπτυχθεί σε αυτά. Ωστόσο, αυτού του είδους η εφαρμογή είναι αρκετά περιορισμένη και εμφανίζει πολλά μειονεκτήματα. Η παρούσα διπλωματική εργασία καταδεικνύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής της Βιομηχανικής Συμβίωσης είναι μέσω της δημιουργίας μιας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Βιομηχανικής Συμβίωσης. Μέσω αυτής, η διαδικασία αντιστοίχισης των αποβλήτων (matching) γίνεται χωρίς την συμμετοχή των πιθανών εταίρων και αυτό εξοικονομεί χρόνο αλλά και μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων. Εξασφαλίζονται έτσι περισσότερες επιλογές συνέργειας μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων, με σκοπό την εύρεση διεξόδων στη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς κάθε εταιρεία έχει την δυνατότητα να εισάγει τους πόρους που χρειάζεται και τα απόβλητα που παράγει χωρίς να υπάρχει περιορισμός στις συνεργίες που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, η Πλατφόρμα Βιομηχανικής Συμβίωσης ενθαρρύνει την συμμετοχή διαφορετικών εταιρειών. Περιλαμβάνει συνδέσεις μεταξύ Εταιρειών Παραγωγής Αποβλήτων, Εταιρειών Διαχείρισης Αποβλήτων, Εταιρειών Ανάκτησης Αποβλήτων και Εταιρειών Διάθεσης Αποβλήτων που συνήθως αποτελούν τον τελικό αποδέκτη, παρόλο που ο στόχος είναι η εκτροπή των αποβλήτων από χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ). Η βασική κινητήρια δύναμη που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την Βιομηχανική Συμβίωση είναι η προθυμία τους να λάβουν οφέλη. Τα οφέλη που εξασφαλίζονται από την συμμετοχή στην Πλατφόρμα Βιομηχανικής Συμβίωσης είναι πολύ μεγάλα τόσο στον οικονομικό όσο και στον περιβαλλοντικό τομέα. Για την επιχείρηση που υλοποιεί και διαχειρίζεται την Πλατφόρμα Βιομηχανικής Συμβίωσης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και οι υπολογισμοί που έγιναν βασιζόμενοι στο Επιχειρηματικό Μοντέλο και την Τιμολογιακή Πολιτική που σχεδιάστηκε, καταδεικνύουν ότι αυτή όχι μόνο θα είναι βιώσιμη αλλά ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες θα είναι σε θέση να παραγάγει κέρδη.