Ανάπτυξη ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την πόλη του Ναυπλίου - Χρήστου, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύονται οι προοπτικές ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το Δήμο Ναυπλίου. Σε πρώτο στάδιο γίνεται ανάλυση του ρόλου της βιώσιμης κινητικότητας και καταγράφεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο γύρω από την προώθηση της βιωσιμότητας. Έπειτα, ακολουθεί περιγραφή των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας(ΣΒΑΚ), εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά τους, τα οφέλη που δημιουργούνται από την ανάπτυξη τέτοιου είδους σχεδίων καθώς και τη διαδικασία υλοποίησης τους. Στη συνέχεια παρατίθενται παραδείγματα επιτυχημένων ΣΒΑΚ, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, για την καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών των σχεδίων. Στο δεύτερο στάδιο της εργασίας, αναλύονται σε βάθος τα αναπτυξιακά, πολεοδομικά και συγκοινωνιακά χαρακτηριστικά για το σύνολο του Δήμου Ναυπλίου. Γίνεται διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης με έμφαση στην πόλη του Ναυπλίου, λόγω της συσσώρευσης λειτουργιών και χρήσεων. Έπειτα, καθορίζονται οι καταλληλότεροι στόχοι και τα πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων που εντοπίστηκαν ,μέσα από τη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων. Τέλος, με τη διαδικασία swot αξιολόγησης γίνεται επιλογή του βέλτιστου σεναρίου και προτείνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας για την ανασυγκρότηση της πόλης του Ναυπλίου.