Μελέτη μικρογραφικών χαρακτηριστικών και μηχανικών ιδιοτήτων συγκόλλησης ελάσματος ανοξείδωτου χάλυβα SS304 μετά από έκθεση του σε κρυογενική θερμοκρασία - Γαλώνη, Μυρτώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της μικροδομής συγκόλλησης ΤIG ελάσματος ωστενιτικού ανοξείδωτου χάλυβα S304 μετά από έκθεση του σε κρυογενική θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύγκριση της μικροδομής δοκιμίου που εκτέθηκε σε υγρό άζωτο με θερμοκρασία -196οC για 72 ώρες και της μικροδομής δοκιμίου που δεν είχε υποστεί καμία κατεργασία. Τα δοκίμια παρατηρήθηκαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και έγινε προσπάθεια προσδιορισμού των διαφορών στη μικροδομή τους. Οι συνθήκες του πειράματος σχεδιάσθηκαν ώστε να προσομοιάζουν τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν εντός δεξαμενής φορτίου πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να μελετηθεί η επίδραση των συνθηκών λειτουργίας στην μικροδομή του υλικού. Έγινε προσπάθεια συσχετισμού της μικροδομής με μηχανικές ιδιότητες του υλικού.