Σεισμική επικινδυνότητα σχολικού κτιρίου με την μέθοδο HAZUS - Βλάσσης, Νικόλαος-Ναπολέων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την σεισμική αποτίμηση υπάρχοντος σχολικού κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, πριν και μετά τις επεμβάσεις σε αυτό. Το υπό μελέτη σχολικό κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Οπλισμένου Σκυροδέματος του 1954 και του Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959. Η κατασκευή φέρει τις εγγενείς αδυναμίες των κατασκευών της περιόδου αυτής και η ικανότητα του να αναλαμβάνει επαρκώς πλευρικά σεισμικά φορτία είναι αμφίβολη. Στην παρούσα εργασία διαπιστώνεται η ανεπάρκεια του υφιστάμενου φορέα και η αναγκαιότητα για την εφαρμογή επεμβάσεων. Επίσης, μελετάται η σεισμική επικινδυνότητα του κτιρίου πριν και μετά τις ενισχύσεις. Αρχικά, προσομοιώνεται γεωμετρικά και στατικά ο φορέας της υφιστάμενης κατασκευής. Τα δεδομένα της προσομοίωσης έλκονται από μία σειρά επί τόπου ελέγχων διάγνωσης της κατασκευής. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται η σεισμική αποτίμηση του υφιστάμενου φορέα βάσει των σταθμών επιτελεστικότητας που ορίζει ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.). Η ικανοποίηση των στόχων σεισμικής ικανότητας ελέγχεται μέσω της στατικής ανελαστικής ανάλυσης (pushover) και δυναμικής ελαστικής ανάλυσης του φορέα. Σε κάθε ανάλυση υπολογίζεται ο βαθμός ικανοποίησης της στοχευόμενης απαίτησης και κρίνεται ότι ο υφιστάμενος φορέας δεν επαρκεί. Ακολουθεί η μελέτη των εφαρμοζόμενων ενισχύσεων στον φορέα, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της συνολικής αντοχής, της δυσκαμψίας και της πλαστιμότητας της κατασκευής. Η επάρκεια του ενισχυμένου φορέα ελέγχεται με την εφαρμογή εκ νέου των αναλύσεων του ΚΑΝ.ΕΠΕ και διαπιστώνεται επαρκής για τους προκαθορισμένους στόχους των ενισχύσεων. Η εκάστοτε ανάλυση του υφιστάμενου και του ενισχυμένου φορέα ακολουθείται από την αποτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας, βασιζόμενη στην μέθοδο HAZUS. Με την μέθοδο αυτή παράγονται καμπύλες τρωτότητας και υπολογίζεται η πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στους δύο φορείς. Τα συμπεράσματα των παραπάνω αναλύσεων συνοψίζονται και συγκρίνονται για τον υφιστάμενο και ενισχυμένο φορέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιτυχία της εφαρμοζόμενης ενίσχυσης.