Οικονομοτεχνική αξιολόγηση ηλιακών συστημάτων συνδυασμένης θέρμανσης και ψύξης με προσρόφηση και αντλία θερμότητας - Φοίφας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2017)
Τεχνοοικονομική μελέτη καινοτόμου συστήματος σε πολυκατοικία με στόχο την κάλυψη των θερμικών και ψυκτικών αναγκών με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αποτελείται από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες, ψύκτη προσρόφησης για την κάλυψη του ψυκτικού φορτίου, λέβητα φυσικού αερίου για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης καθώς και δοχεία αποθήκευσης θερμότητας. Η πηγή θερμότητας για τον ψύκτη είναι η ηλιακή ενέργεια, και όταν αυτή δεν επαρκεί χρησιμοποιείται επικουρικά ο λέβητας φυσικού αερίου. Το σύστημα αναλύεται θερμοδυναμικά για κάθε ώρα. Στόχος της εργασίας είναι ο υπολογισμός της ενεργειακής και οικονομικής απόδοσης του υπό μελέτη συστήματος και μέσω σύγκρισης με συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, η εκτίμηση της προοπτικής ενσωμάτωσής του στον οικιακό τομέα. Το σύστημα συγκρίνεται και με σύστημα αντλίας θερμότητας για θέρμανση και ψύξη