Μοντελοποιήση πρόβλεψης εξέλιξης αστικών περιοχών με χρήση υπολογιστικής νοημοσύνης η περίπτωση της Αττικής - Κυριλλίδης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία έχει ως θέμα την μοντελοποίηση της πρόβλεψης της εξάπλωσης αστικών περιοχών.Η πρόβλεψη της αστικής ανάπτυξης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.Ο στόχος της εργασίας είναι διπλός:αφετέρου η δημιουργία μιας μεθοδολογικής προσέγγισης ικανής να αντιμετωπίζει προβλήματα πρόβλεψης εξάπλωσης αστικών περιοχών και αφετέρου η εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας για την πρόβλεψη της αστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Αττικής(Περιοχή Μελέτης) τα επόμεν χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί η πρόβλεψη της αστικής εξάπλωσης χρησιμοποιήθηκε η συνδυαστική χρήση της ασφούς λογικής και των νευρωνικών δικτύων.Πιο αναλυτικά αρχικά με την χρήση της ασαφούς λογικής έγινε μια ομαδοποίηση των δήμων της περιοχής μελέτης σε διαφορετικά στάδια αστικοποίησης χρησιμοποιώντας δεδομένα προηγούμενων ετών και έπειτα με την βοήθεια του νευρωνικού δικτύου και των ομάδων που δημιουργήθηκαν γίνεται μια πρόβλεψη για τα στάδια αστικοποίησης που θα έχουν οι δήμοι στο μέλλον.Τα τελικά αποτελέσματα αποτελούν χάρτες πρόβλεψης με τις ομάδες που προβλέπεται να έχουν οι δήμοι.Εν κατακλείδι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και ευέλικτη για την πρόβλεψη της αστικής ανάπτυξης και έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.