Βιβλιογραφική ανασκόπηση μεθόδων προσδιορισμού των απαιτήσεων εφεδρειών σε αυτόνομα συστήματα με διείσδυση ΑΠΕ - Βαβλαδέλη-Τελωνιάτου, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος., 2017)
Στην εργασία αυτή γίνεται μια διερεύνηση για μεθόδους υπολογισμού αναγκών εφεδρείας κατάλληλες για Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) με ΑΠΕ. Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος νησιών που για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα. Τα ηλεκτρικά τους συστήματα, ως απομονωμένα συστήματα, είναι πιο ευάλωτα και έχουν αναλογικά μεγαλύτερες ανάγκες εφεδρείας. Από την άλλη μεριά, οι ανάγκες της Ελλάδας για ανάπτυξη των ΑΠΕ και το καλό δυναμικό των νησιών της, κάνουν σημαντική την παρουσία των ΑΠΕ στα νησιά, που αυξάνει επίσης τις ανάγκες εφεδρείας. Οι κυριότερες ΑΠΕ στα ΜΔΝ της Ελλάδας είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Στην εργασία παρουσιάζονται βασικοί όροι που σχετίζονται με την έννοια της εφεδρείας καθώς και οι σχετικοί κανονισμοί για τα διασυνδεδεμένα συστήματα της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής. Σε διαφορετικά μέρη χρησιμοποιούνται διαφορετικοί όροι και διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις κατηγορίες και την εφαρμογή των εφεδρειών. Για την κατανόηση των σχετικών εργασιών είναι απαραίτητο να γίνει πρώτα κατανοητό σε ποιο πλαίσιο κινείται η εκάστοτε εργασία για να είναι δυνατό να αξιολογηθεί η χρησιμότητά της για την περίπτωσή μας. Έπειτα παρουσιάζονται οι κανονισμοί που σχετίζονται με την εφεδρεία στα ΜΔΝ σε Ελλάδα και Ισπανία. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε Πρωτεύουσα, Δευτερεύουσα και Τριτεύουσα εφεδρεία. Οι κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πιο αναλυτικοί, αλλά στην Ισπανία πιο συγκεκριμένοι ως προς τις απαιτήσεις εφεδρείας. Οι περισσότερες εργασίες με μεθόδους υπολογισμού απαιτήσεων εφεδρείας αναφέρονται σε διασυνδεδεμένα συστήματα, όμως κάποιες με κατάλληλες προσαρμογές ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ελληνικό ΜΔΝ. Ακόμα και κάποιες λίγες εργασίες για αυτόνομα συστήματα που υπάρχουν δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι κατάλληλες για τα ελληνικά ΜΔΝ, καθώς κάθε αυτόνομο σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Γενικά, οι πιο απλές μέθοδοι βασίζονται σε αιτιοκρατικά μοντέλα, ενώ υπάρχουν κι άλλες όπως πιθανοτικές και στοχαστικές. Κάποιες λαμβάνουν υπόψη τους την παρουσία ΑΠΕ ενώ άλλες όχι. Τα κριτήρια απόφασης συνήθως είναι κριτήρια ασφαλείας ή οικονομικά ή κάποιος συνδυασμός. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά καθαρά οικονομικά κριτήρια που δεν δίνουν βάρος στην ασφάλεια. Επίσης τα δεδομένα και τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι περιορισμένα, οπότε πολύ σύνθετες και απαιτητικές μέθοδοι δεν ενδείκνυνται. Κάποιες μέθοδοι που κρίθηκαν ως ενδιαφέρουσες και με κατάλληλες προσαρμογές ίσως να μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην περίπτωσή μας παρουσιάζονται πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Πρόκειται για μία μέθοδο που μπορεί να επιλυθεί με γραμμικό προγραμματισμό όμως δεν περιλαμβάνει τις ΑΠΕ, μία άλλη που λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα απώλειας μονάδας και πιθανά σφάλματα πρόβλεψης φορτίου και ΑΠΕ, και εργασίες ενός συγγραφέα που επικεντρώνεται στην επίδραση της ανεμοπαραγωγής στις απαιτήσεις εφεδρείας. Οι μέθοδοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, όμως με κατάλληλες αλλαγές και προσαρμογές παρουσιάζουν προοπτικές.