Μελέτη του φαινομένου της ωκεάνιας ανάβλυσης με τη χρήση δορυφορικών πολυφασματικών απεικονίσεων - Κουτάντου, Καλλιόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2017)
Το φαινόμενο της ωκεάνιας ανάβλυσης είναι η διαδικασία κατά την οποία το ψυχρό νερό προερχόμενο από τα βάθη των ωκεανών, ανέρχεται στην επιφάνεια μαζί με πληθώρα θρεπτικών ουσιών οι οποίες αποτελούν τροφή για φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς. Αυτό το δροσερό νερό αντικαθιστά το θερμότερο επιφανειακό στρώμα νερού, παρέχοντας στο φυτοπλαγκτόν την απαιτούμενη τροφή που χρειάζεται ώστε να παράγει την ενέργεια που θα αποδοθεί εν συνεχεία στην υπόλοιπη αλυσίδα θαλάσσιας ζωής. Οι περιοχές ανάβλυσης χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα πρωτογενούς παραγωγικότητας, καθιστώντας τες ισχυρά συστήματα αλιείας παγκοσμίως. Το φαινόμενο οφείλεται σε τρεις ισχυρούς παράγοντες (δυνάμεις Coriolis, άνεμοι, φαινόμενο μεταφοράς Ekman), ενώ συνδέεται αναντίρρητα με τρεις συνιστώσες: υψηλή συγκέντρωση χλωροφύλλης–α, χαμηλή θερμοκρασία επιφάνειας θάλασσας και πνέοντες άνεμοι παράλληλοι στην ακτή, οι οποίες μπορούν εύκολα να ανιχνευτούν με μεθόδους και τεχνικές της τηλεπισκόπησης. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε το φαινόμενο της παράκτιας ωκεάνιας ανάβλυσης στις ακτές της Χιλής (Νότια Αμερική) και στις ακτές της Μπενγκουέλα (Νότια Αφρική) όπου το φαινόμενο παρουσιάζεται εποχιακά και όλο το χρόνο, αντίστοιχα. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα Landsat TM, Landsat 8, Sentinel 2 και Sentinel 3 για την παραγωγή χαρτών χλωροφύλλης και θερμοκρασίας επιφάνειας θάλασσας. Δεδομένα Sentinel 3 χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας του ότι ο συγκεκριμένος δορυφόρος σκοπεύει να αντικαταστήσει τις παλιότερες αποστολές για τη μελέτη ωκεανών τα ερχόμενα χρόνια. Μελετήθηκαν τα έτη 2005-2016 μέσω δεδομένων Landsat, καθώς και η χρονιά 2017 μέσω δεδομένων Sentinel. Για την παραγωγή των χαρτών χλωροφύλλης –α μέσω δεδομένων Landsat, χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι ειδικά σχεδιασμένοι για τα δεδομένα αυτά, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως σε επί τόπιες μετρήσεις. Για δεδομένα Sentinel, η εξαγωγή χλωροφύλλης έγινε με τη βοήθεια συγκεκριμένων δεικτών χλωροφύλλης-α οι οποίοι βρέθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία. Η παραγωγή χαρτών θερμοκρασιών βασίστηκε στα θερμικά κανάλια των Landsat TM και Landsat 8 και στις χαρακτηριστικές εξισώσεις των Planck και Weng. Επιπροσθέτως κάναμε χρήση δεδομένων ανέμου από τα παγκόσμια προϊόντα της NASA και της NOAA ώστε να μελετηθεί και η συνιστώσα του ανέμου. Όλα τα παραχθέντα αποτελέσματα ελέγχθηκαν με τα προϊόντα της NASA που χρησιμοποιούν μέσες τιμές δεδομένων MODIS ανά 5 ημέρες. Ακολούθησε η επισήμανση παρατηρήσεων επί των εξαχθέντων αποτελεσμάτων (όπως η συσχέτιση του φαινομένου της ανάβλυσης με το φαινόμενο El Niño), η εξαγωγή συγκεντρωτικών διαγραμμάτων και εξισώσεων ανά μήνα για όλα τα υπό μελέτη έτη, η σύγκριση των αποτελεσμάτων για τις δυο υπό μελέτη περιοχές και καταληκτικά η εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων για περεταίρω μελέτη και έρευνα του φαινομένου της ωκεάνιας ανάβλυσης.