Μοντελοποίηση Ενεργειακής Κατανάλωσης της Νήσου Κύθνου - Χονδρός, Σταμάτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος., 2017)
Στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για τη κλιματική αλλαγή, κρίθηκε αναγκαία η αναζήτηση νέων λύσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Στη παρούσα διπλωματική παρουσιάζεται μια μεθοδολογία μοντελοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης μιας περιοχής και συγκεκριμένα της νήσου Κύθνου. Η μεθοδολογία της μοντελοποίησης που ακολουθείται χρησιμοποιεί το πρόγραμμα προσομοίωσης EnergyPlus το οποίο έχει τη δυνατότητα μέσα από μια πληθώρα επιλογών εισαγωγής δεδομένων να δίνει αποτελέσματα για τη κατανάλωση της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για φωτισμό, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματισμό και θέρμανση σε ένα κτίριο. Τα αποτελέσματα αυτά επεκτείνονται ώστε να δημιουργηθεί το ενεργειακό αποτύπωμα ολόκληρης της περιοχής της νήσου Κύθνου το οποίο στη συνέχεια συγκρίνεται με πραγματικά δεδομένα. Η ενεργειακή κατανάλωση παρουσιάζεται σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση και έτσι ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πάρει διάφορες αποφάσεις για τη περιοχή όπως μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών ή μεταφορά φορτίων από τις ώρες αιχμής σε άλλες ώρες. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μοντελοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης που ακολουθείται είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και είναι χρήσιμο ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να πάρει διάφορες αποφάσεις όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση μιας υφιστάμενης ή ακόμα και μιας μελλοντικής περιοχής.