Αποκατάσταση ιερού ναού στη Norcia-Ιταλία με μεταλλικά στοιχεία - Στεφανιώτου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας υπήρξε η μελέτη αποκατάστασης με μεταλλικά στοιχεία του ιερού ναού του αγίου Βενέδικτου στη Norcia της Ιταλίας, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου κατέρρευσε μετά την καταστροφική σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε στην περιοχή το 2016. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σημαντικό θρησκευτικό προορισμό, λόγω της κατασκευής του πάνω στην αρχαία κατοικία του αγίου. Ταυτόχρονα η πληθώρα των αρχιτεκτονικών ρυθμών που τον χαρακτήριζαν, αλλά και των έργων τέχνης που περιελάμβανε στο εσωτερικό του, τον καθιστούσαν αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό θησαυρό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, βασική επιδίωξη αποτέλεσε η κατά το δυνατόν πιστή ανακατασκευή του ναού, όσον αφορά την εξωτερική μορφή. Η απαίτηση αυτή υπαγόρευσε γεωμετρικούς περιορισμούς που καθόρισαν και την τελική μορφή του νέου μεταλλικού φέροντος οργανισμού. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί των αναμενόμενων δράσεων επί της κατασκευής, σύμφωνα με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών κανονισμών. Οι δράσεις αυτές συνδυάστηκαν μεταξύ τους και τα αποτελέσματα των συνδυασμών χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και διαστασιολόγηση του φορέα. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό SAP2000 V19, με τη χρήση ενός προσομοιώματος κατάλληλα διαμορφωμένου, ώστε να αποδίδει την πραγματική συμπεριφορά της κατασκευής. Ακολούθως, έγιναν έλεγχοι των διατομών και μελών του φορέα, με βάση τα εντατικά μεγέθη που προέκυψαν από την ανάλυση. Στη συνέχεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια των στοιχείων της κατασκευής, αλλά και η σωστή μεταφορά των εντατικών μεγεθών μεταξύ τους, σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν συνδέσεις στα κρισιμότερα σημεία του φορέα, με τη βοήθεια του λογισμικού IDEA StatiCa Connection. Τέλος, εξήχθησαν ορισμένα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μελέτη και το σχεδιασμό ,αλλά και τα τελικά αποτελέσματα που καθόρισαν την επάρκεια της νέας κατασκευής.